Christmas is coming: 3x aperitiefhapjes

Christmas is coming: 3x aperitiefhapjes

Binnenkort is het zover, ja ja Kerst staat voor de deur! Ik herinner mij dat ik in een vorige post verklaarde géén kerstrecepten online te zetten, ik heb mij dus bedacht (woeps!). Ik merk hoe moeilijk het kan zijn voor velen om simpele, maar lekkere recepten op tafel te toveren tijdens de feestdagen. Dus voor alle studenten, iedereen die net alleen gaan wonen is, of gewoon voor eenieder die makkelijke receptjes zoekt voor de feestdagen: Helen to the rescue! Een heerlijk kerstdiner begint met een lekker aperitiefhapje, dus beginnen we onze ‘Christmas is coming – reeks‘ met 3x simpele maar lekkere hapjes.

Drie hapjes, drie keer totaal verschillend maar oh zo gemakkelijk! Het eerste hapje zijn de geitenkaas balletjes (niet letterlijk) die zo simpel zijn. Je mag niet bang zijn om uw handen eventjes vuil te maken, maar voor de rest valt het allemaal heel goed mee. Daarnaast maakte ik ook Italiaanse sterretjes, want geef toe, iets in de vorm of Kerstboom is direct toch Kerst he! Ten slotte maakte ik vorig jaar paté lolly’s met bladerdeeg als hapje bij Kerst, dus wou ik dat dit jaar weer proberen en op de blog zwieren. Jammer genoeg is dat dus dik mislukt, maar kreeg ik een soort van scones look a like. Gelukkig voor mij zat de smaak wél direct goed, dus doop ik de lolly’s om tot een soort van scones. Een gelukkig bij een ongelukkig zegt! (Het was heel moeilijk om alles exact af te meten aangezien ik dit vooral op het gevoel heb gemaakt, dus neem de eenheden met een korreltje zout)

ingredienten

  • 100 g geitenkaas met look en fijne kruiden
  • 50 g pistache
  • 50 g gedroogde cranberry
  • 4 rollen bladerdeeg (rechthoekig)
  • 70 g roompaté of crèmepaté
  • 150 g veenbessen
  • 100 g geleisuiker
  • Scheutje water
  • 150 g gevulde zoete pepers met roomkaas (peppadews)
  • 50 g feta
  • 12 kerstomaatjes
  • 50 g parmezaan (geraspt)
  • Peper en zout
  • Gedroogde oregano (afwerking)
  • Basilicum (afwerking)
  • Uitsteekvormpjes: ronde + sterretje of leuk figuurtje

Bereiding

Voor de geitenkaas bolletjes met pistache 

  • Hak de pistache fijn of doe ze in een keukenmachine om het zeer fijn te hakken. Hak de gedroogde cranberry ook in kleine stukjes.
  • Combineer de geitenkaas, cranberry, peper en zout in een grote kom, roer om tot alles is gemengd. Zet 10 min in de koelkast.
  • Als het mengsel iets harder is, gebruik dan een lepel om kleine balletjes uit de kom te scheppen. Rol met je handen in een bal.
  • Plaats de fijne pistachenoten in een aparte, ondiepe kom. Rol de kaasballetjes in de pistachecoating en zet weer koud tot je ze gaat serveren.
  • Werk af met leuke prikkertjes!

Voor de Italiaanse sterretjes 

  • Rol het vel bladerdeeg uit op je werkblad. Gebruik 2 vellen bladerdeeg voor 4 personen. Verwarm de oven voor op 170°C. Druk sterretjes uit het deeg met de uitsteekring. Je hebt drie sterretjes nodig per hapje. Neem een ovenplaat waarop je een vel bakpapier legt.
  • Tussen elk sterretje strooi je een beetje kaas en oregano, en zo stapel je telkens drie sterren op elkaar. 
  • De koekjes mogen tijdens het bakken niet opblazen. Leg nog een vel bakpapier op de lapjes, zodat je genoeg tegengewicht geeft. Plaats er vervolgens een tweede bakplaat bovenop.
  • Bak de sterretjes bladerdeeg in de voorverwarmde oven gedurende 20 à 25 minuten.
  • Voor de paprikacrème: Combineer de gevulde paprika’s met de feta in een blender. Mix tot je een mooie oranje crème krijgt.
  • Snij de kerstomaten door twee en werk af met een beetje olijfolie, peper en zout.
  • Laat de sterretjes afkoelen. Spuit wat van de crème op sterretje en werk af met de tomaatjes en verse basilicum.

Voor de look a like scones met paté 

  • Spoel de veenbessen en laat ze uitlekken. Doe het fruit in een kookpan en meng met de suiker (eventueel met een scheutje water). Breng aan de kook en laat 5 minuten flink doorkoken. Giet de confituur in brandschone potjes. Draai er meteen de deksels op en laat afkoelen. Je kan ook veenbessenconfituur kopen als je het sneller wilt doen. 
  • Rol het vel bladerdeeg uit op je werkblad. Gebruik 2 vellen bladerdeeg voor 4 personen. Verwarm de oven voor op 170°C. Druk rondjes uit het deeg met de uitsteekring. Je hebt twee rondjes nodig per hapje. Neem een ovenplaat waarop je een vel bakpapier legt.
  • Neem een rondje, leg er een stukje paté op en een klein lepeltje van de confituur. Maak de randen van het rondje nat en leg er een tweede rondje op. Druk goed aan dat de randen dicht zijn.
  • Plaats 15 à 20 minuten in de oven tot de hapjes zijn gerezen en ze er dus uitzien zoals scones.

Uitgetest? Laat het mij weten via de hashtag #HELENKOOKT!

Geef een reactie