Christmas is coming: Kip in dragonsaus met amandelkroketjes

Christmas is coming: Kip in dragonsaus met amandelkroketjes

Iedereen aan tafel want het hoofdgerecht is EINDELIJK gearriveerd! We hebben er eventjes op moeten wachten, maar hier is het dan: kip met dragonsaus, amandelkroketjes, een wortelzalfje en spruitjes met spek. Lekker, feestelijk en écht niet zo moeilijk. In de eerste instantie wou ik rosbief of wild klaarmaken, aangezien dat typisch Kerst is. Maar eigenlijk maakt het helemaal niet uit wat je op tafel zet, zolang het maar lekker is en net dat tikkeltje feestelijker is aangekleed dan anders. En dat is het geval met deze kip! De kip is heerlijk te combineren met de worteltjes die ik als bijgerecht had gepost, maar zonder is het gerecht ook zeker heel geslaagd!

Ik ben nooit echt een fan geweest van kipfilet, want naar mijn mening wordt die vaak te droog gebakken. Een kippetje in de oven is dik oké, maar geef mij geen kipfilet. Tot vandaag (haha, hoe toevallig)! De kip wordt eerst kort aangebakken in de pan, waarna het verder kan garen in de dragonsaus. Hierdoor bewaart het zijn sappigheid de hele tijd. Daarnaast, de lekkere amandelkroketten. Ik heb nog nooit van mijn leven zélf kroketten gemaakt, wat een grote schande is, dus wou ik mij er toch één keer aan wagen voor de grote dag. Ik zeg altijd: probeer nooit nieuwe dingen uit de avond zelf! Wat vond ik er van? Goh, niet moeilijk als uw puree vast genoeg is (hier was het net iets te slap). Maar met de nodige trial-and-error is het toch gelukt om lekkere kroketjes op tafel te toveren. Ik zou zeggen, test het uit én vooral: laat het smaken! Ps: dikke bonus aan dit receptje is dat je enkele dingen op voorhand kan maken, behalve de kip bakken en de kroketjes frituren.

ingredienten

  • 500 g spruitjes
  • 4 spekrepen
  • 4 wortels
  • 4 kipfilets
  • 1 bosje dragon
  • 2 laurierblaadjes
  • 50 ml sherry
  • 400 ml kippenbouillon (water met bouillonblokje is goed)
  • 1 sjalot
  • 1 kleine ui
  • 150 ml room
  • 1 el mosterd
  • Kipkruiden
  • Peper en zout
  • Boter
  • 400 g aardappelen
  • 50 g paneermeel
  • 15 g panko
  • 20 g amandelschilfers
  • 2 eieren (gesplitst)
  • Bloem

Bereiding

Voor de spruitjes met spek

  • Maak de spruitjes schoon. Kook ze gaar in ruim water met een snuifje zout. Giet af en laat uitlekken.
  • Bak de spekreepjes knapperig in een pan met antiaanbaklaag, zonder vetstof.
  • Giet het spekvet weg. Laat de boter smelten in dezelfde pan. Bak daarin de spruitjes een paar minuten, tot ze weer goed heet zijn.
  • Kruid ze met peper en zout.
  • Dit kan ondertussen opzij gezet worden terwijl je de volgende stappen doet. Opwarmen kan dan in de oven of op een licht vuurtje.

Voor de wortelzalf 

  • Maak de wortelen schoon en snij ze in plakjes.
  • Kook ze beetgaar in licht gezouten water en giet af.
  • Breng op smaak met peper, zout en een klontje boter en mix in de blender.
  • Dit kan ondertussen opzij gezet worden terwijl je de volgende stappen doet. Opwarmen kan dan in de microgolfoven of op een licht vuurtje.

Voor de kip en dragonsaus 

  •  Kruid beide kanten van de kipfilets met kipkruiden, peper en zout. Verhit een klontje boter in een pan en bak de kipfilets langs beide kanten goudgeel. Ze mogen nog nog niet gaar zijn. Een korstje is dus voldoende. 
  • Haal de blaadjes van de dragon en snipper de sjalot en ui fijn. Haal de kipfilets uit de pan. Fruit in dezelfde pan de sjalot, de ui en de takjes (dus zonder de blaadjes) van de dragon. 

  • Blus de sjalot en ui met de sherry, doe er de laurierblaadjes en de bouillon bij. Roer er de mosterd door en laat wat inkoken. Werk dit af met de room en laat verder inkoken. Je mag dit steeds bijkruiden met peper en zout. 

  • Leg de kipfilets in de saus en laat nog even garen terwijl de saus indikt. Dit kan toch een 10 mijn duren. Je kan altijd het deksel op de pan doen. Verwijder de laurier en de dragonstengels op het einde. Hak de dragonbladjes fijn en strooi over de kip. 

  • Ondertussen kan je beginnen aan de amandelkroketjes, en de andere dingen op te warmen.

Voor de amandelkroketjes 

  • Kook de aardappelen gaar en stamp ze helemaal zacht. Vermeng ze met de boter en de eidooiers. Kruid met peper, zout en nootmuskaat.
  • Rooster de amandelschilfers. Maak van de puree kleine bolletjes.

  • Klop het eiwit los. Meng het paneermeel met de amandelschilfers en een beetje panko. Zet drie schalen klaar. Een met bloem, een met het eiwit (losgeklopt) en een met paneermeel. 
  • Haal de kroketten achtereenvolgens door de bloem, het losgeklopte eiwit en de paneermeel.
  • Bak de kroketten in hete olie goudbruin. Laat uitlekken op keukenpapier.

UITGETEST? Laat het mij weten via de hashtag #HELENKOOKT!

Geef een reactie