Christmas is coming: pittig wortelsoepje met kaasstengels

Christmas is coming: pittig wortelsoepje met kaasstengels

En ziezo, we zijn al aan het voorgerecht aangekomen! Na de hapjes, een bijgerecht (zonder hoofdgerecht haha, komt nog) dan nu het voorgerechtje van de avond. We weten allemaal dat we ons maar al te graag volproppen met hapjes voor het échte werk begint. Daardoor kan voor velen een voorgerecht er net iets te veel aan zijn. Oplossing: deze heerlijke, smeuïge en licht pittig wortelsoepje met kaasstengel. Ik vind soep als voorgerecht bij Kerst altijd super lekker. Niet alleen is het gemakkelijk op voorhand te maken, ook is het niet te zwaar. En laat dat toch het belangrijkste zijn hé!

Ik maakte dit soepje een tijdje geleden ook voor een shoot van Neuhaus. Toen was het 37 graden buiten waardoor de goesting naar soep ver te zoeken was, maar toch viel het door velen in de smaak. Zowel jong als oud was fan van dit soepje, dus ik denk dat dit zeker en vast een voltreffer kan zijn op het familiediner bij Kerst! Serveer de soep in kleine “weck potjes”, niet alleen is dit iets hipper als in een gewoon bord, ook is het een kleinere portie waardoor iedereen nog plaats heeft voor het hoofdgerecht!

ingredienten

  • 6 à 8 wortelen (naargelang grootte)
  • 2 uien
  • 1 teentje look
  • 1 liter kippenbouillon
  • 1 tl currypoeder
  • 1/2 tl kurkuma
  • snufje cayennepeper (naar smaak) 
  • Scheutje room
  • Boter
  • Peper en zout
  • Room als afwerking
  • 1 vel bladerdeeg (rechthoekig)
  • 1 el parmezaan
  • 1 eidooier
  • 1 tl oregano

Bereiding

Voor de wortelsoep

  • Maak de wortels schoon. Snij de wortelen in plakjes. Snipper de ui en de knoflook fijn.
  • Stoof de groenten aan in wat boter. Bestrooi ze met de kruiden (gebruik een half lepeltje cayennepeper) en schep om.
  • Overgiet alles met de kippenbouillon. Breng aan de kook en laat 20 minuten zachtjes sudderen. Mix en breng de soep op smaak met peper en zout en een beetje room.
  • Verdeel de soep over borden of kommetjes. Serveer met de kaasstengels.

Voor de kaasstengels 

  • Verwarm de oven voor op 180°C. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Neem de helft van het bladerdeeg en beleg met parmezaan, oregano en cayennepeper (gebruik een half lepeltje cayennepeper) .
  • Vouw het deeg dubbel en snij er mooie repen van. Doreer de stengels met een losgeklopte eidooier. En werk af met wat maanzaad.
  • Draai de stengels en leg ze op de bakplaten. Bak ze in 15 à 20 minuten goudbruin in de oven.

UITGETEST? Laat het mij weten via de hashtag #HELENKOOKT!

Geef een reactie