Halloumi met naanbrood en geroosterde tomaatjes

Halloumi met naanbrood en geroosterde tomaatjes

De laatste tijd experimenteer ik steeds meer met de Israëlische keuken (hello Ottolenghi-hype). Denk maar aan aubergines op verschillende manier bereid, hummus, shakshuka, falafel en zo veel meer! Ook mijn liefde voor halloumi wordt steeds groter en groter. 

Halloumi, voor diegene die het niet kennen, is een halfzachte kaas. Vergeleken met de meeste andere kazen heeft halloumi echter een hoog smeltpunt waardoor hij na het bakken of grillen zijn vorm behoudt. 

De smaak is vrij mild, maar met een zoute finishing touch. Gegrild of gebakken krijgt de buitenkant een heerlijke gouden korst en de binnenkant is een beetje kleverig. Super lekker om mee te werken dus! 

Je kan het dus gewoon in de pan bakken of grillen, in salades gebruiken, op de boterhammen leggen of als “vlees” in je hoofdgerecht gebruiken. Hier heb ik de halloumi gewoon in de pan gebakken tot het goudkleurig werd en geserveerd met zoete geroosterde tomaatjes, een frisse yoghurt-citroendressing en heerlijk kruidig naanbrood. 

ingredienten

Voor de tomaatjes 

  • 100 g kerstomaatjes 
  • 1 el olijfolie 
  • 1 tl honing 
  • snufje chili peper 
  • peper en grof zeezout 

Voor de yoghurtdressing

  • 100 g Griekse yoghurt
  • ½ citroen, geraspte schil
  • Peper en zout

Voor het naanbrood

  • 100 g Griekse yoghurt
  • 150 g bloem 
  • 1 tl bakpoeder 
  • Peper en zout 
  • 2 el kruiden naar keuze (vb. oregano, tijm, rozemarijn…)

Voor de halloumi 

  • 1 pakje halloumi (225 g) 
  • Scheutje olijfolie

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 200° C.  Snij de tomaatjes overlangs. Meng met de olijfolie, honing, peper en zout en werk af met wat chili vlokken naar smaak. Plaats in de voorverwarmde oven gedurende 15 – 20 minuten. 
  • Maak in de tussentijd het naanbrood. Meng de bloem met de Griekse yoghurt, het bakpoeder, peper en zout en de gekozen kruiden tot je een homogene deegbol krijgt. Indien het deeg te nat is, voeg je nog wat bloem toe. Indien het deeg te droog is, voeg je nog wat yoghurt of zelfs wat melk toe. 
  • Verdeel de grote bol in kleinere bollen (4 à 5) en rol uit met een deegrol op een bebloemd werkoppervlak. Bak elk broodje goudbruin in een pan met een beetje olijfolie. Doe dit voor beide kanten. 
  • Meng de yoghurt met de geraspte citroenschil en een beetje citroensap. Kruid met peper en zout naar smaak. 
  • Snijd de halloumi in plakjes en bak in een beetje olijfolie op een middelhoog vuur tot ze goudkleurig is aan elke zijde.
  • Dresseer een bord met de yoghurt-citroendressing, de geroosterde tomaat, gebakken halloumi en het kruidige naanbrood. Werk af met een beetje olijfolie en nog wat peper en grof zeezout. 
  • Smakelijk!
Uitgetest? Laat het mij dan weten via de hashtag #HELENKOOKT!

Geef een reactie