Klassieke appeltaart

Klassieke appeltaart

Met dit bewolkt weer van de laatste weken heb je gewoon zin om in de zetel te kruipen met een lekker stukje appeltaart en een tasje koffie (of chocomelk, why not). En geef toe, deze appeltaart is daar echt perfect voor! Een tijdje geleden kreeg ik het voorstel om een samenwerking aan te gaan met Marlene® appels, heerlijke Italiaanse appels uit Zuid-Tirol! Zij hebben 5 variëteiten in België: Golden Delicious , Royal Gala, Red Delicious , Fuji, Granny Smith. Als je Zuid-Tirol hoort, dan denk je vooral aan bergen, sneeuw, skiën en wandelen. Laten we hopen dat je nu ook aan deze heerlijke appeltaart denkt!

ingredienten

  • 200 g boter
  • 200 g witte basterdsuiker
  • 400 g zelfrijzend bakmeel
  • 1 groot ei (helft voor het deeg, andere helft voor beslag)
  • 8 g vanillesuiker
  • snuifje zout
  • 1 kg zoetzure appels (Marlene Appels – ongeschild)
  • 75 g kristalsuiker
  • 3 tl kaneel
  • 1 el paneermeel

Bereiding

  • Klop het ei los en verdeel in twee. De ene is voor het deeg, de ander voor het bestrijken.
  • Meng boter, basterdsuiker, zelfrijzend bakmeel, het halve ei, vanillesuiker en een snufje zout tot een stevig deeg en verdeel in 3 delen. Als je deeg een beetje te droog is, voeg dan extra boter toe of een beetje meer van het ei.
  • Schil nu de appels en snij deze in plakjes. Vermeng in een kopje de suiker met kaneel. Meng onder elkaar zodat de appels bedekt zijn met het kaneel-suiker mengsel.
  • Vet de springvorm in en bestuif met bloem.
  • Gebruik één deel deeg om de bodem van de vorm mee te bedekken. Een tweede deel deeg gebruik je voor de randen. Strooi het paneermeel op de bodem van de beklede vorm.
  • Doe de appels in de vorm.
  • Leg de stroken kruislings op de appeltaart. Met wat extra deegstroken werk je de rand rondom af. Gebruik het halve ei om de taart te doreren.
  • Zet de taart iets onder het midden van de oven. Bak in 60 minuten op 170 graden gaar en goudbruin.
  • Laat de taart afkoelen in de vorm voordat je de ring verwijdert.

UITGETEST? Laat het mij weten via de hashtag #HELENKOOKT! 

Geef een reactie