Als eerste hoofdgerecht serveer ik jullie een feestelijke lamskroon met kruidenkorst en winterse groenten. Dit recept is zo gemakkelijk, maar toch zo elegant. Het is het perfecte kerstgerecht net omdat het zo heerlijk en indrukwekkend is, maar toch zo makkelijk te maken. Laat je dus zeker en vast niet afschrikken door alle stappen. Dit lijken er misschien heel wat, maar eigenlijk vallen ze zeer goed mee eens je ze even bekijkt. Dit gerechtje bestaat eigenlijk ook niet uit zotte of dure ingrediënten, enkel de lamskroon moet je misschien bij de lokale slager bestellen.
Kruiden/mosterdkorsten zullen nooit hetzelfde “hechten” aan een lamskroon dan dat ze doen aan kip of vis bijvoorbeeld, simpelweg vanwege de vorm van een lamskroon. Een goeie mosterd en wat gesmolten boter kan dan ook een beetje helpen. Voor deze mosterdkorst gebruikte ik dan ook de graanmosterd van Maille.
Als bijgerechten serveer ik deze lamskroon met zoete wortel uit de oven, erwtjes met look en mijn favoriete patatjes allertijden! Alledrie heel eenvoudig om te maken, maar wederom kei lekker. Je kan uiteraard ook voor puree, frietjes of kroketjes gaan hé!
- Aantal personen: 2
- Bereidingstijd: 45 minuten


ingredienten
Voor de lamskroon met mosterkorst
- 1 lamskroon (+/- 300 g)
- 10 g peterselie
- 10 g bieslook
- 2 teentjes look
- 25 g paneermeel (of broodkruimels)
- 2,5 el graanmosterd (vb. Maille)
- 1 el gesmolten boter
- Boter
- Peper en zout
Voor de saus
- 1/2 ui, gesneden
- 100 ml lamsfond (vb. Lacroix)
- 1 el Dijon mosterd (vb. Maille)
- 50 ml room
- 1 el honing
- Peper en zout
Voor de gekarameliseerde wortels
- 8 wortels
- 1 el honing
- 2 el olijfolie
- Peper en zout
Voor de erwtjes
- 100 g erwten
- 100 g snijbonen
- 2 teentjes look
- Olijfolie of boter
- Peper en zout
Voor de rozemarijnpatatjes
- 450 g krieltjes, doormidden gesneden
- 5 el olijfolie
- 3 tl gedroogd rozemarijn (of Happy Roots)
- Peper en zout
Bereiding
Voor de rozemarijnpatatjes
- Verwarm de oven voor op 200 °C.
- Spoel de aardappelen en snij ze in 2-4 partjes naargelang de grootte.
- Meng in een grote kom de aardappelpartjes met de olijfolie, rozemarijn, 1 theelepel zout en peper. Schep alles goed door elkaar. Tip: ik gebruikte voor deze patatjes de Happy Roots kruidenmix van Mill & Mortar. Dit zijn mijn favoriete kruiden aller tijden om eerlijk te zijn! Vervang bovenstaande kruiden (m.u.v peper en zout) door 3 tl Happy Roots.
- Bekleed een ovenplaat met bakpapier of aluminiumfolie en vul de plaat met de aardappelpartjes. Plaats de plaat in de voorverwarmde oven en bak de aardappelen zo’n 40 minuten. Ik zet mijn schaal altijd redelijk hoog in de oven. Ondertussen kan je aan de rest beginnen.
Voor de gekarameliseerde wortels
- Snij de uiteinden van de wortelen af. Je kunt nog een stukje groen laten zitten (het oog wil ook wat hé). Was de wortelen grondig, en verwijder eventueel oneffenheden.
- Halveer de wortelen in de lengte. Meng de wortelen met een scheutje olijfolie, peper en zout en 1 el honing. Leg ze naast elkaar op een met bakpapier beklede ovenschaal. Plaats in de oven voor 25 minuten (je kan deze naast de patatjes zetten).
Voor de erwtjes
- Smelt een klein klontje boter in een pan. Bak de look kort aan en voeg de snijbonen en erwtjes toe. Ik gebruik altijd diepvries dus dit kan een beetje langer duren. Stoof gedurende 5-7 minuten. Kruid met peper en zout naar smaak. Zet opzij.
Voor de lamskroon met mosterkorst
- Smelt de boter in een pannetje. Snij de peterselie en bieslook grof en doe ze in de blender. Voeg de look en mosterd toe. Kruid af met peper en zout. Giet de gesmolten boter bij in de blender en mix fijn.
- Voeg paneermeel toe aan de kruidenmix en mix het geheel goed samen.
- Laat de kruidenboter 20 minuten opstijven in de koelkast.
- Snij ondertussen de lamskroon proper en ontvlies. Kruid met peper en zout.
- Smelt een beetje boter in een pan en schroei de lamskroon dicht aan beide zijden.
- Leg de lamskroon in een ovenschotel en wrijf de bovenzijde in met de kruidenboter.
- Bak de lamskroon in een oven van 180°C gedurende 10 min. Haal de lamskroon uit de oven en zet opzij onder wat aluminiumfolie. Laat het vlees even rusten.
Voor de saus
- Stoof de fijngesneden ui op een middelhoog vuur in de pan waar je de lamskroon in hebt gebakken.
- Blus na 1-2 minuten met de fond en roer een beetje. Laat 2 minuten sudderen en voeg de mosterd toe. Laat enkele minuten inkoken en werk af met een scheutje room, de honing en peper en zout.
Combineer de lamskroon met de groenten en de patatjes. Smakelijk!