Deze zalm-zoete aardappelburgers verschenen gisteren op mijn Instastory en waren direct een succes. En eerlijk gezegd, is dat volledig terecht! Deze burgers zijn eenvoudig, snel klaar en vooral zo lekker. Daarnaast is zalm een geweldige bron van eiwitten en gezonde vetten, plus voor dit recept gebruikte ik zalm uit de diepvries waardoor het net iets goedkoper is (3,50 EUR om exact te zijn), maar toch voedzaam blijft. Ze zijn dus perfect voor een snelle lunch, een leuk voorgerecht of diner! Je kan deze ook perfect op voorhand mealpreppen om er de rest van de week van te kunnen genieten.
Ik combineerde de burgers met mijn all time favorite rozemarijnpatatjes. Weer zo een receptje dat eigenlijk super eenvoudig is, maar toch zo lekker. Het zijn misschien geen frietjes, maar de kruiden op deze aardappelen maken het geheel echt 100x beter dan gewone frietjes!
Ik werkte het geheel af met een heerlijk frisse avocadodip!
- Aantal personen: 3
- Bereidingstijd: 45 minuten
De lijst aan ingrediënten en bereiding ziet er misschien lang uit, maar dat is omdat je drie verschillende stappen hebt; de patatjes, de burger, de dip. Alledrie op zich zijn ze écht super eenvoudig, beloofd!
ingredienten
- 2 zoete aardappelen
- 2 zalmfilets (+/- 250 g in totaal)
- 2 tl paprikapoeder (1 voor patatjes, 1 voor burger)
- 1 tl cayennepeper (1/2 voor burger, 1/2 voor avocado)
- 1/2 tl zout
- 3 stengels lente-ui, fijngesneden
- 10 aardappelen, kleintjes (of kriel)
- 3 el olijfolie
- 1 tl rozemarijn
- 1 tl gedroogde tijm
- 1 tl lookpoeder
- 1 avocado
- 1/2 limoen, sap
- 2 el Griekse yoghurt
- 1 teentje look, geperst of fijngesneden
- Peper en zout
- 1 rode ui, in ringen gesneden (afwerking)
- 1 tomaat, gesneden (afwerking)
- Handvol sla of spinazie (afwerking)
- Pistolets of hamburgerbroodjes (afwerking)
Bereiding
Voor de rozemarijnpatatjes
- Verwarm de oven voor op 200 °C.
- Spoel de aardappelen en snij ze in 4 of 6 partjes naargelang de grootte.
- Meng in een grote kom de aardappelpartjes met de 3 el olijfolie, 1 theelepel paprikapoeder, 1 theelepel rozemarijn, een halve theelepel zout, 1 theelepel tijm en een halve theelepel lookpoeder. Werk af met wat peper naar smaak. Schep alles goed door elkaar.
Tip: ik gebruikte voor deze patatjes de Happy Roots kruidenmix van Mill & Mortar. Dit zijn mijn favoriete kruiden aller tijden om eerlijk te zijn! Vervang bovenstaande kruiden (m.u.v peper en zout) door 3 tl Happy Roots.
- Bekleed een ovenplaat met bakpapier of aluminiumfolie en vul de plaat met de aardappelpartjes.
- Plaats de plaat in de voorverwarmde oven en bak de aardappelen zo’n 40 minuten. Ik zet mijn schaal altijd redelijk hoog in de oven.
- Ondertussen kan je aan de burgers beginnen.
Voor de burgers
- Pof de zoete aardappel gedurende 10 min in de microgolfoven (volle watt = 800 watt). Na 5 minuten draai je de zoete aardappelen even om.
- Snij de zoete aardappelen overlangs open, hol ze uit in een kom en prak fijn met een vork. (OPM: het is KEI WARM, dus let aub op!). Laat de fijngeprakte zoete aardappel even afkoelen in de koelkast of diepvries.
- Hak de zalm fijn in een keukenmachine, of handmatig als je dat niet hebt. Zorg dat de zalm geen puree is, maar gewoon heel fijn gesneden of gehakt is.
- Voeg de geprakte zoete aardappel toe. Meng alles onder elkaar.
- Voeg de kruiden (paprikapoeder, cayennepeper, peper en zout) toe. Voeg ten slotte de fijngesneden lente-ui toe.
- Meng alles onder elkaar. Indien het mengsel te nat is, kan je altijd een beetje panko of paneermeel toevoegen. Vorm kleine balletjes van het mengsel. Je kan ongeveer 8 kleine of 6 grotere burgers maken. Zet ze even koel gedurende 20 minuten in de koelkast, zodat ze steviger kunnen worden.
- Bak de burgers in een beetje kokosolie of olijfolie 3 min per kant tot ze goudbruin gebakken zijn.
Voor de avocadodip
- Pureer de avocado. Meng er de geperste look, het limoensap, Griekse yoghurt, een snufje cayennepeper en wat zout bij.
Afwerking
- Werk de burger af door de broodjes overlangs te snijden.
- Beleg met een beetje sla of spinazie, twee sneetjes tomaat, de burger, rode ui in ringen en ten slotte de avocadodip.
- Serveer met de rozemarijnpatatjes.
ENJOY! UITGETEST? Laat het mij weten via #HELENKOOKT!