Binnen een maandje staan de feestdagen voor de deur. Zoals ik reeds eerder aanhaalde zullen deze niet hetzelfde aanvoelen als de voorbije jaren, maar het is aan ons om ze toch zo aangenaam mogelijk te maken hé! Al is dat in een hele kleine bubbel met één knuffelcontact of in een ietwat groter gezin, we zullen deze feestdagen moeten genieten van de kleine dingetjes. Bij die feestdagen hoort ook mijn menu voor dit jaar. Met als eerste een eenvoudig en heel nostalgisch hapje! Want zoals ik reeds zei: we moeten terug genieten van de kleine dingetjes in het leven!
Als eerste hapje ging ik voor klassieke, maar super krokante, fish sticks met een pittig tartaarsausje met mosterd. Dit receptje is kidsproof, eenvoudig te maken en super lekker! Mosterd? Ja, uiteraard kan je de mayonaise in je tartaar volledig zelf maken en dan heb je sowieso mosterd nodig. Ik maakte mijn mayonaise niet zelf maar gebruikte eentje uit de supermarkt en mengde die met de Originale Mosterd van Maille (Moutarde Fine de Dijon L’Originale). Eentje die gekenmerkt wordt door zijn krachtige smaak en romige structuur (dus geen graantjesmosterd). Ideaal dus!
- Aantal personen: 4 - 6
- Bereidingstijd: 30 minuten
ingredienten
Voor de pittige tartaarsaus
- 2 el mayonaise
- 2 el mosterd, vb. Maille Originale
- 1 hardgekookt ei
- 4 kleine augurken
- 1 tl kappertjes
- Handvol peterselie, fijngesneden
- Handvol bieslook, fijngesneden
- Peper en zout
Voor de fish sticks (+/- 12 stuks)
- 350 g pangasiusfilet (of andere witte vis)
- 50 g bloem
- 1 ei, losgeklopt
- 50 g panko
- Gedroogde kruiden naar keuze: ik gebruikte de Mermaid’s Bite van Mill & Mortar
- Peper en zout
- Arachideolie of frituurolie
Afwerking
- 1/2 citroen
- Augurkjes
Bereiding
Voor de tartaarsaus
- Kook het ei hard gedurende 10 minuten. Koel daarna meteen met koud water en pel. Snij of prak het ei in kleine stukjes.
- Hak de zure augurkjes samen met de kappertjes in kleine stukjes.
- Verwijder de steeltjes van de kruiden en snij de kruiden (peterselie en bieslook) ook zeer fijn.
- Meng de mayonaise met de mosterd. Voeg de augurk en kappertjes toe. Voeg de fijngesneden kruiden toe. Voeg het geprakte ei toe. Meng alles goed door elkaar en kruid met peper en zout naar smaak.
- Zet even opzij in de koelkast.
Voor de fish sticks
- Snij de visfilets eerst in de lengte in reepjes van ongeveer 3 cm breed. Daarna snij je de langere repen nog in twee. Kruid de vis met peper en zout.
- Zet drie schaaltjes klaar om de vis te paneren: eentje met het losgeklopt ei, eentje met bloem en eentje met de panko. Meng onder de panko de gedroogde kruiden naar keuze.
Opmerking: heb je geen panko, gebruik dan gewoon paneermeel!
- Wentel de visreepje eerst in de bloem. Haal ze nu doorheen het ei en tenslotte door het paneermeel of de panko met kruiden.
- Verhit ondertussen een friteuse op 180 °C. Heb je geen friteuse dan kan je dit ook doen in een grote wokpan met een bodem arachideolie op middelhoog vuur. Let op dat je hier wel steeds bij je vuur staat en dit zeer goed in het oog houdt.
- Bak de fish sticks goudbruin gedurende zo’n 3-5 minuten. Bak echter niet teveel fish sticks per keer.
- Laat de fish sticks uitlekken op wat keukenpapier.
Afwerking
- Als je hier een sharinggerechtje van wil maken, dan kan je de fish sticks op een leuke schaal dresseren met de tartaarsaus erbij.
- Presenteer je het liever als individueel aperitiefhapje dan kan je een glaasje vullen met een bodempje tartaarsaus en daar 1 of 2 fish sticks in leggen (rechtopstaand) met een stukje citroen en wat verse kruiden.