Brusselse wafel met mascarpone en framboos

Brusselse wafel met mascarpone en framboos

Ik sluit mijn Kerstmenu 2020 af met een echte Belgische klassieker, maar in een ander jasje: Brusselse wafels met vanille mascarpone en vers fruit! Een heerlijke klassieker die feestelijker is dan dat je denkt. Toegegeven, het is de eerste keer dat ik zelf Brusselse wafels maak, maar het was eenvoudiger dan gedacht. Heel mijn jeugd lang was ik lid van de Chiro in Nieuwkerken-Waas. Elke november vond daar de “Wafelenbak” plaats; een event waar er over verschillende plaatsen in Nieuwkerken-Waas wafels werden gebakken die dan werden verkocht ten voordele van de jeugdbeweging. Een wafelenbak in november betekent echter ook koud en vooral nat weer. Ik stond dus nooit echt te popelen om wafels te verkopen. Zoveel jaren later kan ik enkel maar lachen om die – vaak doorweekte en ijskoude – zondagnamiddagen met een natte kartonnen doos op mijn fiets gevuld met heerlijke Brusselse Wafels. 

Ik combineerde de wafels met een eenvoudige mascarpone crème met vanille essence en maple syrup. Dit geeft de mascarpone een soort van karamelsmaakje wat super goed past bij de wafels. Het geheel werkte ik af met vers fruit zoals frambozen en bosbessen. Je kan uiteraard ook nog wat chocolade toevoegen hé ;-). 

Als dessertwijn ging ik voor een Château des Chapelains Aphrodite Sainte-Foy-Bordeaux 2020. Een zoete dessertwijn die perfect paste bij dit laatste gerechtje. 

Dit is een receptje voor 8 wafels, dus je kan de rest perfect bewaren tot de volgende dag en even opwarmen in de broodrooster of oven. 

ingredienten

Voor de mascarpone

  • 2 tl vanille essence
  • 1,5 el maple syrup
  • 125 g mascarpone 

Voor de wafels

  • 15 g verse gist
  • 200 ml lauw water
  • 200 g bloem
  • 15 g suiker
  • 1 tl vanille essence
  • 2 eidooiers
  • 2 eiwitten
  • 200 ml melk
  • snufje zout
  • 100 g boter 

Afwerking

  • Rood fruit (vb. frambozen, bosbessen, braambessen,..) 
  • Poedersuiker
  • Munt 

Bereiding

Voor de mascarpone

  • Meng de mascarpone met 2 theelepels vanille essence en 1,5 eetlepel maple syrup (of honing). Vul een spuitzakje of een diepvrieszakje met de mascarpone en zet ondertussen koel.

Voor de wafels (8 wafels – bewaar de overschot) 

  • Los in een kom de gist op in lauw water. Voeg de bloem, suiker, vanille essence en eidooiers toe. Meng het geheel goed. Laat het deeg 30 minuten rijzen onder een handdoek.
  • Maak ondertussen de mascarpone crème. 
  • Smelt de boter en meng onder het gerezen beslag. Voeg de de melk en het zout ook toe aan het beslag. 
  • Klop de eiwitten op en spatel deze voorzichtig onder het beslag. 
  • Verwarm het wafelijzer en vet het in met een beetje boter. Lepel er een flinke lepel van het wafelbeslag in en bak de wafels tot ze goudbruin zien. Het beslag is redelijk lopend. 
  • Werk de wafels af met de mascarpone en vers fruit. Bestrooi met poedersuiker en serveer. 

Tip: je kan de wafels perfect al ’s middags klaarmaken en vlak voor je deze serveert even in de broodrooster zetten. Zo worden ze meteen terug krokant en heb je niet al te veel werk à la minute! 😉 

  • Smakelijk!
Uitgetest? Laat het dan weten via de hashtag #HELENKOOKT!

Geef een reactie