Je bekijkt nu Gebrande witte asperges met garnaal en ei
Processed with VSCO with c1 preset

Gebrande witte asperges met garnaal en ei

Het was gisterenavond zo weer een avond dat ik heel wat random ingrediënten in mijn koelkast zag liggen, maar niet direct een plan klaar had. Op die momenten neem ik gewoon waar ik zin in heb, en probeer ik zo tot een logisch gerechtje te komen. Voor mij lag een pakje witte asperges dat toch al enkele dagen wachtend naar mij had liggen kijken, dus leek het mij het ideale moment om daarmee iets lekkers op tafel te toveren. 

Ik nam een typisch Vlaamse klassieker: Witte asperges met ei en garnaal, maar gaf er toch een hedendaagse twist aan. Door de asperges kort te branden op het einde geef je het geheel niet alleen een visuele extra, maar ook smaakgewijs krijgt het gerecht meteen een extra dimensie (met dank aan Jeroen Meeus voor het leuke idee). Afwerken met nog wat truffelolie, krokante croutons, een smeuïg roereitje en de heerlijk zilte smaak van garnaaltjes. Je gelooft me wel als ik zeg dat dit toch een topgerechtje was. 

Betere foto’s komen er op termijn nog wel aan, maar jullie waren alvast zo enthousiast dat ik het receptje toch al online moest zetten. 😉

ingredienten

  • 500 g witte asperges
  • 200 g gepelde garnalen 
  • 4 eieren
  • Klontje boter  
  • 1 el truffelolie
  • 3 sneden oud brood
  • Peper en zout 
  • Peterselie of bieslook, afwerking

Bereiding

  • Voor de croutons: Verwarm de grill van de oven even voor. Snij het brood in kleine blokjes en meng met 1 el olijfolie of truffelolie als je dit hebt. Kruid met peper en zout. Plaats gedurende 5 min onder grill tot deze goudbruin zien. Zet even opzij. 
  • Voor de asperges: Schil de asperges en snij 2 à 3 cm van het uiteinde eraf. Leg ze in een kookpot met koud water met een snufje zout en breng het gezouten water aan de kook. Kook de asperges gedurende 5 minuten en giet het water af. Laat even uitlekken op wat keukenpapier. 
  • Voor het roerei: Breek de eieren boven een kom en klop ze los met een vork. Smelt de boter op een middelhoog vuur in een antikleefpan. Bak het ei in de pan, maar zet het vuur wat lager en roer voortdurend zodat het niet aan de pan gaat kleven en het overal gelijkmatig stolt. Breng het ei op smaak met peper en zout. 
  • Afwerking: Leg de asperges in een grote schaal en brand deze met een bunsenbrander bruin. Als je geen bunsenbrander hebt, zet je ze even zo dicht mogelijk tegen de grill van je oven en draai ze om zodra ze voldoende gekleurd zijn. Werk af met de croutons, het roerei en de garnaaltjes (ik spoel deze kort even af voor ik ze serveer). Besprenkel met nog een beetje truffelolie en kruid met peper en zout. 
  • Smakelijk!
Uitgetest? Laat het dan weten via de hashtag #HELENKOOKT!

Geef een reactie