Havermoutbroodjes met harissaspread

Havermoutbroodjes met harissaspread

Wanneer de meeste mensen denken aan lunch denken ze aan broodjes. Ik geef toe, ik ben verzot op een lekker smosje met wat mayonaise of een broodje Italiaans, maar aangezien ik de laatste tijd iets meer bewust met eten bezig ben en vooral met gezondere alternatieven probeer ik broodjes toch links te laten liggen. Ik ging dan ook op zoek naar een lekker alternatief voor een typische boterham of broodje, en dit was er eentje van. Eerlijk is eerlijk, dit is geen brood. Dit is een mix tussen pizzabodem, platbrood, toast, maar wel echt een heel lekkere. Na 2 à 3 van deze kleine havermoutbroodjes zat ik zo lang vol, iets wat ik echt niet had verwacht gezien hun grootte. De naam verklapt het ook eigenlijk al; een broodje gemaakt van havermout. Absoluut niet moeilijk, maar vooral heel lekker!

De harissaspread is een oud receptje van tijdens de examens. Ken je dat gevoel; niet veel in huis, dus beslis je maar om wat rond te neuzen in kasten en in die koelkast? Wel, zo is deze spread ontstaan! Je kan dus ook eindeloos variëren met wat je er allemaal in doet. Ik koos voor feta, zongedroogde tomaat, walnoten (mag ook pijnboompitten zijn), look en harissa. Dat is een Noord-Afrikaanse smaakmaker op basis van pepers, paprika en specerijen. Je kan dit vinden in de Marokkaanse winkel, of gewoon zelfs in de Albert Heijn.

ingredienten

  • 1 teentje look, fijngesneden
  • 20 g walnoten (of pijnboompitten, of pinda’s)
  • 50 g feta
  • 50 g zongedroogde tomaat
  • 2 el harissa
  • 150 g havermout
  • 150 g yoghurt
  • 3 eieren
  • 1 el Italiaanse kruiden (oregano, tijm, rozemarijn,..)
  • Peper en zout
  • Peterselie of koriander (afwerking)

Bereiding

Voor de harissaspread 

  • Mix de look, walnoten, feta, tomaat en harissa in een blender.
  • Als de spread te dik is, kan je altijd wat water of olijfolie toevoegen.
  • Kruid naar smaak met peper en zout.

Voor de havermoutbroodjes 

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Mix het havermout, de yoghurt, eieren en de kruiden samen in een mixer tot een egaal beslag.
  • Verdeel het beslag in cirkels of ovalen op een met bakpapier beklede ovenplaat. Probeer dit niet te dik te doen. Werk af met peper en grof zeezout.
  • Bak voor 25 minuten in de oven.
  • Werk af met de spread en eventueel met nog wat verse kruiden en tomaat.
  • Enjoy!!

Geef een reactie