Je bekijkt nu Christmas is coming: Eendenfilet met pompoen en seizoensgroenten

Christmas is coming: Eendenfilet met pompoen en seizoensgroenten

En we zijn aanbeland bij de voorlaatste stop in onze Kerstmenu: het hoofdgerecht! Wil je een stressvrij kerstdiner, én kunnen genieten van de tijd met je vrienden en familie? Mijn doel is altijd minder tijd in de keuken doorbrengen en meer tijd aan tafel bij de rest, daarom ga ik altijd steevast op zoek naar eenvoudige gerechten die ik de dag ervoor kan maken. Ik ben helemaal fan van heerlijk eten, maar dan wel zonder de stress en het gedoe.  

Eend is perfect om te serveren als je indruk wil maken op je gasten. Met een knapperige korst en een geweldige smaak wordt het gerechtje sowieso ontvangen met talrijke “ooh’s” en “ahh’s”! En de seizoensgroenten kan je perfect vervangen door je eigen favorieten. Ik koos voor pompoen, spruitjes en witloof maar eet je liever wortel, pastinaak, of champignons dan kan je hier zeker mee spelen.

ingredienten

  • 600 g butternut pompoen 
  • 1 bouillonblokje (kip of groenten) 
  • Peper en zout
  • 500 g spruitjes
  • Olijfolie
  • 4 stronken witloof
  • Boter
  • 1,5 el kristalsuiker
  • Sap van 1/2 citroen
  • 2 tl honing (1 voor saus + 1 voor rode biet)
  • 1 el balsamicoazijn
  • 90 g gepelde amandelen
  • 1 teentje look
  • 20 g verse peterselie
  • 2 eendenfilets 
  • 250 g gekookte rode biet (kan je zo vinden in de supermarkt)
  • 200 ml gevogelte fond
  • 1 el mosterd
  • Scheutje room

Bereiding

(OP VOORHAND TE MAKEN) 

Voor de pompoenpuree

  • Halveer de pompoen. Verwijder de zaden en de draderige binnenkant en snijd met een scherp mes de schil er af. Snijd het pompoenvlees in blokjes. Voor dit recept heb je slechts 500-600 g pompoen nodig, de resterende blokjes kan je perfect invriezen. 
  • Doe alle blokjes pompoen in een kookpot en giet er een ruime hoeveelheid water bij. Voeg een bouillonblokje toe en breng het water aan de kook. Roer regelmatig even door en laat zo’n 7-10 minuten koken tot de blokjes zacht zijn geworden. Giet de pompoen af, en hou nog een beetje kookvocht opzij.
  • Pureer de pompoen met een staafmixer of keukenmachine. Indien de puree te droog is, roer er dan nog wat kookvocht door zodat een smeuïge puree ontstaat. Breng op smaak met peper en zout.

Voor de geroosterde spruitjes 

  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Kuis de spruitjes (of koop gekuiste spruitjes). Halveer de spruitjes en meng met een beetje olijfolie en peper en zout.
  • Verdeel over een bakplaat met bakpapier.
  • Bak de spruitjes 20 minuten in de oven, of tot ze krokant zijn en goudbruin kleuren.

Voor de gekarameliseerde witloof 

  • Snij de onderkant van de stronken witloof en snij het witloof doormidden.
  • Verwijder de harde kern. Snij de witloof in zeer smalle repen. 
  • Verhit een klontje boter in een pan en bak de witloof gedurende 5 minuten tot deze begint te slinken.
  • Voeg suiker, citroensap, peper en zout en eventueel wat water toe. Roerbak de witloof tot deze beetgaar en lichtbruin is.

Voor de rode biet

  • Meng 1 tl honing, balsamicoazijn en wat peper en zout samen tot een marinade.
  • Snij de gekookte rode biet in schijfjes. Laat deze gedurende 15 min marineren in de koelkast.
  • Haal de rode biet uit de koelkast en bak deze kort aan in een warme pan, zonder vetstof. Bak elke zijde 2 minuten ongeveer.

Voor de crumble

  • Hak de amandelen, look en peterselie grof in een keukenmachine.
  • Voeg een scheutje olijfolie toe en kruid met peper en zout.
  • Bak het geheel kort (1-2 min) aan in een pan zonder extra vetstof zodat het geheel een beetje kleurt.

(DE AVOND ZELF)

Voor de eend 

  • Verwarm de oven voor op 180 °C.
  • Maak enkele diagonale, ondiepe inkepingen in de vetrand (velkant). Snijd telkens maar enkele millimeters diep.
  • Kruid de eendenfilets met peper en zout. 
  • Zet een pan zonder vetstof op het vuur en laat deze goed heet worden.
  • Leg de eendenfilets op hun vetrand (velkant) in de pan. Laat de eend bakken tot het vet een mooi goudbruin korstje heeft. Draai de eend om en laat nog zo’n 2 minuten bakken op de vleeskant tot die mooi bruin kleurt.
  • Schik de eendenfilets in een ovenschaal met een scheutje olijfolie erover en laat dit nog 8 minuten verder garen in de voorverwarmde oven. Maak ondertussen de saus. 
  • Haal het vlees uit de oven, dek af met aluminiumfolie en laat nog 5 minuten rusten.

Voor de saus 

  • Neem ondertussen de pan waar zonet de eend in werd gebakken en verhit deze terug op een middelhoog vuur.
  • Blus met de gevogelte fond en roer de restjes los. 
  • Laat 2 minuten sudderen en voeg de mosterd toe.
  • Laat enkele minuten inkoken en werk af met een scheutje room (naar smaak), de resterende theelepel honing en breng op smaak met peper en zout.

Afwerking

  • Verwarm de geroosterde spruitjes en de rode biet kort in een voorverwarmde oven. 
  • Verwarm de pompoenpuree en de gekarameliseerde witloof elk apart in een steelpannetje op een laag vuur of in de microgolfoven. 
  • De crumble moet je niet noodzakelijk opwarmen. 
  • Dresseer alle elementen en werk af met de saus. 

No worries, alles komt goed! 

Dit bericht heeft één reactie

  1. Bongers Marielle

    Neem je tamme of wilde eendenfilet bij het recept met pompoen en seizoensgroenten?
    Wat is het lekkerst?

Geef een reactie