Ik besefte onlangs dat ik eigenlijk bitterweinig over mezelf vertel in mijn blogposts, omdat ik ergens denk dat 1) niemand dit leest en 2) het jullie gewoon niet echt interesseert. Voor die enkelingen die misschien nu toch aan het lezen zijn: “hey”!
Een van mijn voornemens begin dit jaar was meer tijd voor mezelf nemen in het weekend, en vooral ook meer tijd voor mijn lief, vrienden en familie. Ik ben altijd zo druk in de weer met werk, HelenKookt, sporten, koken… waardoor ik vaak mezelf een beetje verlies. Daar probeer ik sinds kort verandering in te brengen door geregeld in het weekend een momentje in te lassen. Wat staat er dit weekend op het programma: een dagje Hasselt. Vroeger kwam ik hier af en toe winkelen, maar het is nu toch al een tijdje geleden. Met de solden die volop aan de gang zijn en mijn lieve vrienden Tekla en Yolan die in Hasselt het vegan restaurant Lento hebben, leek het ons het ideale moment om eens naar Limburg af te zakken.
Wat ik van Lento vond, laat ik zo snel mogelijk weten in een blogpostje, maar voorlopig ga ik lekker genieten van mijn dagje!
- Aantal personen: 3
- Bereidingstijd: 50 minuten
Om even terug te komen naar de orde van de dag: deze gebakken havermout met appels is een heerlijk brunch- of ontbijtreceptje! Je kan het een beetje vergelijken met een gezondere versie van appelcrumble. In plaats van bloem, boter en suiker werk je hier met havermout, noten en specerijen. Als je liever geen appels gebruikt, kan je steeds voor rood fruit, banaan of in de zomer zelfs voor perzik kiezen. Dat is het leuke aan dit receptje, zo flexibel en vooral kei kei lekker! Werk het af met een beetje yoghurt voor bij het ontbijt of als vieruurtje met een bolletje ijs ;-). Want hé, balance is key!
ingredienten
- 2 zoete rode appels, in blokjes
- 100 g havermout
- 40 g pinda’s
- 40 g zonnebloempitten
- 10 g lijnzaad
- 20 g bruine suiker of kokosbloesemsuiker
- 1/2 tl bakpoeder
- 1 tl kaneel
- Snufje zout
- 1 ei
- 10 g maple syrup of honing
- 90 ml amandelmelk
- 2 el kokosolie
- Kokosschilfers (afwerking)
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 180-200°C.
- Meng in een grote kom de havermout, pinda’s, zonnebloemenpitten, lijnzaad, bakpoeder, kaneel, de bruine suiker en het zout.
- Meng in een middelgrote kom de amandelmelk, maple syrup of honing en de kokosolie. Roer het ei erdoor en meng alles tot een gladde massa.
- Giet de natte ingrediënten in de kom met droge ingrediënten en meng alles.
- Leg de gesneden appel in de ovenschaal en verdeel het havermoutmengsel erover. Bestrooi met de kokosschilfers.
- Bak 40-50 minuten of tot de bovenkant knapperig is.
- Laat even afkoelen voordat je het opdient. Serveer met yoghurt.
Het receptje is voor 2 mensen die er de dag erna nog van willen eten of 3 à 4 mensen die er op het moment zelf van willen eten. Enjoy!!