Gevulde gehaktballetjes met kaas en herfstsalade

Gevulde gehaktballetjes met kaas en herfstsalade

Wanneer de herfst in het land is, heb ik voornamelijk goesting in twee dingen: gezelligheid (lees: kaarsen overal, lekker eten en lange herfstwandelingen) én pompoen! Laat dit dan toch wel het ideale gerechtje hiervoor zijn zeker: Gevulde gehaktballetjes met kaas (jaja, gesmolten kaas) en een heerlijke herfstsalade met geroosterde pompoen en spruitjes. 

Elke herfst verkoopt mijn vroegere lagere school groentepakketten van de lokale boer, en ik sta telkens op de eerste rij om er eentje mee te nemen. Niet alleen mijn groenten zijn lekker lokaal, maar ook het water van Bru past perfect bij dit gerechtje. 

Met het verlengde weekend voor de deur, hét perfecte gerechtje om te delen met vrienden na die herfstwandeling hé ;-). 

ingredienten

Voor de herfstsalade 

  • 200 g parelcouscous
  • 1 blokje groentenbouillon
  • 1 rode ui
  • 250 g spruiten, gekuist 
  • 1 butternut pompoen
  • 100 g (jonge) spinazie, fijngesneden 
  • Handvol munt, gesneden
  • Sap van 1/2 citroen 
  • Olijfolie
  • Peper en zout 
  • 1 tl Happy Roots kruiden 

Voor de gevulde balletjes

  • 500 g gehakt (varken/kalf)
  • 1 ei 
  • 4 el paneermeel (is je gehakt te nat, voeg dan een beetje extra toe)
  • 1 sjalot, fijngesneden
  • 2 sneden (jonge) kaas
  • 1 tl satékruiden 
  • Peper en zout, naar smaak 

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 200° C.
  • Kook de parelcouscous volgens de aanwijzingen op de verpakking in water met een bouillonblokje. Giet af en maak de korrels voorzichtig een beetje los. Zet opzij. 
  • Maak ondertussen de groenten klaar: Pel en snipper de rode ui. Snij de butternut in kleine blokjes. Je mag de schil eraan laten. Snij ten slotte de spruiten doormidden. 
  • Leg de groenten op een met bakpapier beklede bakplaat. Besprenkel met 2 el olijfolie en kruid met peper, zout en happy roots kruiden. Zet ze 15 tot 20 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Snij ondertussen de kaas in kleine blokjes of koop voorgemaakte blokjes. 
  • Meng het gehakt met het ei, paneermeel, de fijngesneden sjalot en kruid met peper, zout en satékruiden naar smaak, Maak er 10 – 12 balletjes van en duw deze een beetje open. Verdeel de kaas over alle balletjes en rol de balletjes terug goed dicht zodat de kaas er niet uit loopt tijdens het bakken. Kleur de gehaktballen in een beetje boter op een matig vuur. Laat ze gedurende 5 à 7 minuten verder garen in de oven met de groenten. 
  • Stel de salade samen. Meng de parelcouscous met het sap van 1/2 citroen, de verse munt en de (jonge) spinazie. Roer de gebakken groentjes onder de salade. Werk af met de gevulde gehaktballetjes. 
  • Smakelijk!
Uitgetest? Laat het dan weten via de hashtag #HELENKOOKT!
** In samenwerking met Bru ** 

Geef een reactie