Je bekijkt nu Nigeriaanse Jollof rijst met bakbanaan

Nigeriaanse Jollof rijst met bakbanaan

Als klein kind stond ik altijd naast mijn mama in de keuken. Ondanks dat haar menu altijd zo eentonig leek voor mij, en ik dagelijks om kip met frietjes en appelmoes riep, besef ik nu pas wat een variëteit de West-Afrikaanse keuken wel niet met zich meebrengt. Doorheen de jaren zijn er talloze gerechten die mama voor mij heeft klaargemaakt die ik maar al te graag zou testen, en Jollof Rice was er een van. Wat? Wel, Jollof Rice is voor West-Afrikaanse landen wat paella betekent voor de Spanjaarden, wat fish and chips betekent voor de Britten of wat burrito’s betekenen voor de Mexicanen. Het traditionele gerecht wordt gemaakt met tomaten en specerijen en wordt algemeen beschouwd als een deel van het hart en de ziel van de regio. Het is niet alleen heel eenvoudig, het is ook écht een bom van smaak. Hopelijk kan ik binnenkort nog eens een ander typisch Nigeriaans gerechtje op tafel toveren, eentje waar mijn oma trots op zou zijn!

Jollof’s basisingrediënt is altijd rijst, en “TPU” (tomaat, peper en ui) plus een heet pepertje (Scotch Bonnet of Adjuma). Maak de rijst heter dan de zon, of zo mild als je wil. Voeg gemengde groenten toe als je wilt en natuurlijk nog heerlijk gefrituurde bakbanaan.

ingredienten

  • 350 g langkorrelige rijst of Basmati rijst
  • 5 el plantaardige olie
  • 1/2 witte gesneden ui
  • 1/2 rode gesneden ui
  • 1 fijngesneden sjalot
  • 1 rode paprika in blokjes
  • 1 Maggi bouillonblokje
  • 200 ml runderbouillon
  • 1 blikje tomatenstukjes (400 g)
  • 1/2 potje tomatenpuree
  • 1 tl kippenbouillon (poeder)
  • 1 Adjuma peper (te koop in de Afrikaanse of Marrokkaanse winkel of soms AH)
  • Snuifje zout
  • 1 bakbanaan

Bereiding

  • Verwarm de olie voorzichtig in een grote pot op een hoog vuur en voeg de rode en witte ui en sjalot toe tot ze glazig zijn. Verkruimel het bouillonblokje van Maggi over de ui en sjalot, en laat even meestoven.
  • Voeg de tomatenstukjes, de tomatenpuree, paprika, kippenbouillonpoeder en de Adjuma peper toe en laat eventjes inkoken.
  • Spoel ondertussen de rijst een 2 à 3 tal keer om het zetmeel te verwijderen. Doe dit tot de rijst helemaal gewassen is en voeg de gewassen rijst toe aan de pot. Laat dit even meekoken. Verlaag je vuur naar een zacht vuurtje zodat alles kan stomen.
  • Daarna voeg je de runderbouillon en een scheut water toe. Laat gedurende een 30-tal minuten de rijst inkoken. Als al het water weg is, voeg je nog een kleine scheut water toe. Let op, niet te veel water toe in 1 keer, want dan kan het te waterig worden. Controleer telkens of de rijst al gaar is, zo niet, dan voeg je nog een beetje water toe en laat je het verder inkoken.
  • Werk af met een snuifje zout.
  • Verwarm de frituur. Snij de bakbanaan in schijfjes en kruid met een beetje zout. Bak de banaan goudbruin in de frituur.

Geef een reactie