Een golden oldie die eens dringend vanonder het stof moest worden gehaald. Dat is eigenlijk exact wat deze passievrucht cheesecake is! Ik maakte dit dessertje namelijk de eerste keer in 2018, toen ik nog geen weet had van “foodphotography” en dus ook alles met mijn iPhone deed. Op zich waren dit geen slechte foto’s, maar aangezien ik dit receptje toch nog eens opnieuw wou maken, kon ik ze maar even goed even vastleggen op beeld.
Deze cheesecake is één van mijn favoriete lente/zomer desserts. Ik ben een ongelooflijke fan van cheesecake, zoals jullie hier, hier, haha hier én hier kunnen zien (omg too much Cheesecake op mijn blog). Maar in de lente of zomer is een gebakken cheesecake vaak iets té zwaar naar mijn goesting, dus een no bake cheesecake als deze is dan ook het perfecte alternatief. De passievrucht en sinaasappel maken het geheel lekker fris!
Ik gebruikte voor de bodem een mix van havermout, kokosolie en suiker. Maar je kan dit ook perfect vervangen door een koekjesbodem naar keuze. Je kan voor de klassieke droge koeken gaan, maar ook oreo’s, speculoos, harde wafels,.. kunnen als bodem dienen! De topping bestaat hier uit passievrucht en sinaasappel, lekker fris en een beetje zuur. Maar als je liever voor rode bessen of bv. mango gaat, dan lukt dit ook perfect!
- Aantal personen: 8
- Bereidingstijd: 200 minuten
ingredienten
- 80 g kokosboter of gewone boter
- 100 g havermout
- 80 g lichtbruine suiker
- 40 g bloem
- 400 g roomkaas (Philadelphia)
- 6 el honing
- 200 ml slagroom
- 100 ml + 50 ml sinaasappelsap
- 5 + 2 gelatineblaadjes
- 8 passievruchten
Bereiding
Voor de bodem
- Indien je voor een gewone koekjesbodem gaat: Verkruimel de koekjes (250 g) zo fijn mogelijk. Zet een steelpan op het vuur en smelt de boter. Als de boter gesmolten is, zet je het vuur uit en voeg je de koekjeskruimels toe. Verdeel het over de bodem van de met bakpapier beklede springvorm en druk het aan met een lepel. Zet het in de koelkast om te rusten.
- Indien je voor de havermoutbodem gaat: Verwarm de oven voor op 200° C. Bedek de bodem van de springvorm (20 cm diameter) met bakpapier. Meng de havermout, suiker en bloem door elkaar tot ze samengevoegd zijn. Voeg de gesmolten boter toe en roer gewoon door elkaar. Verdeel het over de bodem van de met bakpapier beklede springvorm en druk het aan met een lepel. Bak in de voorverwarmde oven gedurende 15 minuten. Van zodra dit klaar is, plaats je de bodem direct in een koelkast zodat het kan afkoelen tot kamertemperatuur.
Voor de vulling
- Week vijf gelatineblaadjes in koud water.
- Klop de slagroom goed op en zet deze even opzij. Neem nog een kom en meng de roomkaas met de honing.
- Zet ondertussen een steelpannetje op waarin je het sinaasappelsap rustig verwarmt, haal na enkele minuten van het vuur (het moet warm zijn). Knijp de gelatineblaadjes uit en voeg ze al roerend toe aan het warme sinaasappelsap tot ze geabsorbeerd zijn.
- Laat het een beetje afkoelen (kamertemperatuur) en meng het dan in een zeer dunne stroom door het roomkaasmengsel. Doe dit rustig, anders kan het mengsel schiften.
- Proef of het roomkaasmengsel zoet genoeg is, voeg anders wat honing toe. Vouw de opgeklopte slagroom met een spatel door het roomkaasmengsel, zodat deze zijn luchtigheid behoudt.
- Haal de bakvorm uit de koelkast of oven (even laten afkoelen dan) naargelang de bodem en verdeel het roomkaasmengsel over de bodem. Laat de taart 1,5 uur opstijven in de koelkast.
Voor de topping
- Week de resterende 2 gelatineblaadjes voor 5 minuten in koud water en hol ondertussen alle passievruchten uit met een lepel. Zet de vulling even opzij.
- Verwarm een steelpan met de resterende 50 ml sinaasappelsap gedurende enkele minuten. Zet het vuur uit, knijp de gelatineblaadjes uit en voeg ze toe aan het warme sap. Roer tot de gelatine door het sap is opgenomen en voeg dan de vulling van de passievruchten toe.
- Laat het geheel afkoelen (kamertemperatuur) en giet het vervolgens over de taart. Laat de taart nog 2 uur opstijven.
UITGETEST? Laat het mij weten via #HELENKOOKT!