Je bekijkt nu Salted caramel ijs met chocolade

Salted caramel ijs met chocolade

Met de warme temperaturen van de afgelopen dagen had ik zoveel zin in ijsjes. Bij ons in ’t Stad zijn er enkele cremeries in de buurt, maar staan de mensen natuurlijk van ver aan te schuiven. En eerlijk gezegd, heb ik niet zoveel geduld haha! Gelukkig had KitchenAid mijn gebeden gehoord, en ontving ik onlangs de KitchenAid Ijsmachine! De vrieskom van de softijsmachine wordt aangedreven door je keukenmixer, waardoor je geen heel nieuw toestel krijgt, maar eerder een handig opzetstuk. Met de ijsmachine maak je in een handomdraai klassiek vanilleroomijs, een fruitige bessensorbet of zelfs slushy zoals op de kermis. En hoe werkt het? Zet de kom gewoon in de vriezer (idealiter ’s nachts gedurende ten minste 15 uur) en mix vervolgens het dessert met de roerspaan op de aandrijving. Controleer wel of de vrieskom in je vriezer past voordat je jezelf op dit optionele accessoire trakteert! Door de kom altijd in de vriezer te bewaren, kun je spontaan en snel bevroren desserts maken. 

 

Ik trakteerde mezelf op Salted Caramel Ice Cream mét stukjes chocolade! Salted caramel popcorn, pannenkoeken, wafels, koekjes en ja, zelfs ijs! Salted caramel of gezouten karamel heeft echt een speciaal plekje in mijn hart. Ondanks dat velen het nog steeds raar vinden om zout te combineren met suiker, en vooral in een dessert, is dit echt ZO LEKKER! Het zeezout voegt een vleugje hartigheid toe, waardoor de zoetheid in balans komt en het de ultieme zout-zoete combinatie wordt. Is het een gezond receptje? NEEN! Maar is het lekker, JA ;-).

ingredienten

Bereiding

  • Karameliseer 100 gram kristalsuiker in een pan. Laat de suiker goed bruin worden en voeg een beetje water toe. Voeg de boter en het zout toe en laat de boter smelten.
  • Blus het geheel af met de room. Breng aan de kook op laag vuur en laat de karamel goed oplossen.
  • Klop de eidooiers los met 150 gram suiker.
  • Wanneer de karamel is opgelost voeg je de melk toe en voeg vervolgens al kloppend het dooiermengsel toe. Verwarm het geheel al roerend tot ca. 80 graden.
  • Neem van het vuur, schenk het mengsel door een zeef en laat in de koelkast helemaal afkoelen.
  • Schenk het mengsel in de ijsmachine en draai er volgens de gebruiksaanwijzing van de ijsmachine een smeuïg roomijs van. Voeg de laatste 2 min de chocoladestukjes toe. Schep het ijs in een bak en laat in de vriezer verder opstijven.

Tip: Je kan dit ijs ook maken zonder ijsmachine, maar dan moet je het ijs elk half uur/ uur even omroeren tot je de gewenste structuur hebt. Houd er alleen wel rekening mee dat een ijsmachine kristalvorming tegen gaat en zorgt voor lekker romig ijs. Door het met de hand te doen wordt het ijs minder mooi en heb je meer kans op kristalvorming, maar de smaak zal er zeker niet minder om zijn.

Geef een reactie