Pita met kippenballetjes en frisse groenten

Pita met kippenballetjes en frisse groenten

Feel good food van de bovenste plank! Deze kippenballetjes met frisse groentjes, verse kruiden en looksausje komen hier regelmatig op tafel wanneer ik geen zin heb om lang in de keuken heb, maar wel goesting heb in een lekker en eenvoudig gerechtje. 

Het voordeel? De kippenballetjes kan je perfect in de oven bereiden, terwijl je ondertussen de groentjes snijdt en het sausje ineen flanst ;-). 

PS: laat je niet afschrikken door het lange lijstje met ingrediënten. Ik heb alles gewoon even gegroepeerd om de dingen overzichtelijker te maken. 

ingredienten

Voor de kippenballetjes 

  • 500 g gehakt
  • 1 ei 
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 tl zout 
  • 1 tl uienpoeder
  • Peper 
  • snufje chilipoeder
  • 2 sjalotjes
  • 1 tl za’atar 
  • 2 teentjes look, geplet
  • 8 el paneermeel of broodkruim

Voor het looksausje

  • 2 el Griekse yoghurt 
  • 1 el mayonaise
  • 2 teentjes look, geplet
  • Peper en zout 
  • sap van 1/2 citroen

Voor de frisse salade 

  • 1/2 komkommer
  • 100 g kerstomaatjes
  • 1 rode ui 
  • Peper en zout 
  • Sap van 1/2 citroen
  • 1 tl olijfolie
  • Handvol verse kruiden naar keuze: munt, bieslook, koriander,..

Resterende ingrediënten

  • 4 pitabroodjes 

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Meng alle ingrediënten voor de kippenballetjes samen. Is het geheel een beetje te nat, voeg dan gerust nog wat extra paneermeel toe. 
  • Vorm gelijkmatige gehaktballetjes en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak de gehaktballetjes gedurende 15 minuten in de voorverwarmde oven. Zet na het kwartier de oven op 250° C en bestrijk de balletjes met olijfolie. Laat ze nog 5 minuten bakken.
  • Maak ondertussen het looksausje door alle ingrediënten samen te mengen. Je mag steeds een beetje citroensap toevoegen, indien gewenst. 
  • Snij de komkommer en tomaatjes in kleine blokjes. Snij de rode ui in ringen. Meng de groenten met de verse kruiden, een beetje citroensap en olijfolie en kruid met peper en zout.
  • Grill de pitabroodjes even mee in de oven, broodrooster of in de pan en vul met de kippenballetjes, het sausje en de groenten. 
  • Smakelijk!
Uitgetest? Laat het dan weten via de hashtag #HELENKOOKT!

Geef een reactie