Blokfood: Homemade granola

Blokfood: Homemade granola

Waar is de tijd dat iedereen cornflakes met melk at? Als kind was ik verzot op de cocopops (zo die met de aap) en ging ik net zoals in de reclame luisteren of ik de cornflakes hoorde ‘poppen’. Hoe ouder ik werd, hoe minder cornflakes ik eigenlijk nog maar at. Toegegeven, soms kan zo een kommetje cornflakes met melk nog smaken, maar aangezien ik al enkele maanden geen pure melk meer drink, komt dit ook nog maar zelden voor. De afgelopen jaren kwam de granola-hype naar ons land. Iedereen at het en iedereen wou het zelf thuis maken, want inderdaad, dat is toch nét iets gezonder dan die van de supermarkt. Met wat trial-and-error heb ik hier mijn lievelingsreceptje voor jullie uitgewerkt. Een heerlijke granola, mét pindakaas want jummie, en zo gemakkelijk!

Het voordeel van granola is natuurlijk de hoge waarde in vezels. Ze is voornamelijk gezond door de samenstelling van ingrediënten. Deze bevatten namelijk veel vezels, vitaminen en mineralen. Vezels zijn ontzettend goed voor je lichaam. Ze geven je lichaam een verzadigd gevoel, waardoor je langer vol zit en niet snel gaat snacken. Daarnaast dragen ze bij aan een goede stoelgang en ondersteunen ze het immuunsysteem. Allemaal zaken die toch heel belangrijk zijn tijdens de blok. En het eenvoudige is, je maakt het een keertje als je een pauze neemt en je kan er nog een hele week van eten!

ingredienten

  • 220 g havervlokken of speltvlokken (zijn grover dan gewone havermout)
  • 3 el maple syrup
  • 3 el kokosolie
  • 2 el pindakaas
  • 1 tl kaneel
  • 50 g noten in stukjes (vb. pecannoten, pistache, amandelen, cashew,…)
  • 30 g lijnzaad
  • 30 g zonnebloempitten
  • 50 g pompoenpitten
  • 30 g kokosschilfers
  • 20 g Chia zaad (afwerking)
  • 20 g Quinoapops (afwerking)
  • 20 g Gepofte spelt (afwerking)

Bereiding

  • Verwarm de oven voor tot 160-180 °C.
  • Hak de noten in grove stukken. Je kan dit vaak ook zo kopen in de supermarkt.
  • Smelt de pindakaas en kokosolie in de microgolfoven.
  • Meng de noten, pitten, kokos, lijnzaad, kaneel met de havervlokken, kokosolie, pindakaas en maple syrup.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier. Verdeel de granola over de bakplaat en bak ongeveer 25 minuten in de voorverwarmde oven. Roer geregeld om.
  • Laat de granola afkoelen en werk af met chiazaad, quinoapops en eventueel gepofte spelt.
  • Je kan ook altijd gedroogd fruit zoals rozijnen, veenbessen, banaan,… toevoegen.
  • Heerlijk met yoghurt en vers fruit of op een smoothiebowl.

UITGETEST? Laat het mij weten via de hashtag #HELENKOOKT!   

Geef een reactie