Christmas is coming: Eendenfilet met pompoen en seizoensgroenten

Christmas is coming: Eendenfilet met pompoen en seizoensgroenten

En we zijn aanbeland bij de voorlaatste stop in onze Kerstmenu: het hoofdgerecht! Wil je een stressvrij kerstdiner, én kunnen genieten van de tijd met je vrienden en familie? Mijn doel is altijd minder tijd in de keuken doorbrengen en meer tijd aan tafel bij de rest, daarom ga ik altijd steevast op zoek naar eenvoudige gerechten die ik de dag ervoor kan maken. Ik ben helemaal fan van heerlijk eten, maar dan wel zonder de stress en het gedoe.  

Eend is perfect om te serveren als je indruk wil maken op je gasten. Met een knapperige korst en een geweldige smaak wordt het gerechtje sowieso ontvangen met talrijke “ooh’s” en “ahh’s”! En de seizoensgroenten kan je perfect vervangen door je eigen favorieten. Ik koos voor pompoen, spruitjes en witloof maar eet je liever wortel, pastinaak, of champignons dan kan je hier zeker mee spelen.

ingredienten

  • 2 eendenfilets
  • 600 g butternut
  • 1 kippenbouillonblokje
  • 4 stronken witloof
  • Sap van 1/2 citroen
  • 1,5 el kristalsuiker
  • 500 g spruitjes
  • 250 g gekookte rode biet
  • 200 ml gevogelte fond
  • 1 el mosterd
  • 2 tl honing (1 voor saus + 1 voor rode biet)
  • 1 el balsamico
  • 20 g verse peterselie
  • 90 g amandelen (gepelde)
  • 1 teentje look
  • Peper en zout
  • Scheutje room
  • Boter
  • Olijfolie

Bereiding

(OP VOORHAND TE MAKEN) Voor de pompoenpuree

  • Schil de butternut en snij in blokjes.
  • Halveer de pompoen. Verwijder de zaden en de draderige binnenkant en snijd met een scherp mes de schil er af. Snijd het pompoenvlees in blokjes.
  • Kook de pompoen in de bouillon in 10 min. gaar. Giet de pompoen af, en hou nog een beetje kookvocht opzij.
  • Pureer de pompoen met de staafmixer. Indien het te droog is, roer je nog wat kookvocht erdoor, zodat een smeuïge puree ontstaat. Breng op smaak met peper en zout.

Voor de geroosterde spruitjes 

  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Kuis de spruitjes (of koop gekuiste spruitjes).
  • Halveer de spruitjes en meng met een beetje olijfolie en peper en zout.
  • Verdeel over een bakplaat met bakpapier.
  • Bak de spruitjes 20 minuten in de oven, of tot ze krokant zijn en goudbruin kleuren.

Voor de gekarameliseerde witloof 

  • Snij de onderkant van de stronken witloof en snij het witloof doormidden.
  • Verwijder de harde kern. Snij de witlof in zeer smalle parten.
  • Verhit de boter in een pan en bak de witloof voor 5 minuten.
  • Voeg de suiker, citroensap, peper en zout en eventueel wat water toe. Roerbak de witloof tot de witloof beetgaar en lichtbruin is.

Voor de rode biet

  • Meng 1 tl honing, balsamico azijn en wat peper en zout samen tot een marinade.
  • Snij de gekookte rode biet in schijfjes. Laat deze gedurende 15 min marineren in de koelkast.
  • Haal de rode biet uit de koelkast en bak deze kort aan in dezelfde pan als die van de balletjes. Bak elke zijde 2-3 min ongeveer.

Voor de crumble

  • Hak de amandelen, look en peterselie grof in een keukenmachine.
  • Voeg een scheutje olijfolie toe en kruid met peper en zout.
  • Bak kort aan in een pan zodat de amandel een beetje kleurt.

(DE AVOND ZELF)  Voor de eend 

  • Verwarm de oven voor op 180 °C.
  • Zet een pan zonder vetstof op het vuur en laat goed heet worden.
  • Kruid de eendenfilets met zout en peper.
  • Leg de eendenfilets op hun velkant in de pan. Laat de eend bakken tot het vet een mooi goudbruin korstje heeft. Draai de eend om en laat nog zo’n 2 minuten bakken op de vleeskant tot die mooi bruin kleurt.
  • Schik de eendenfilets in een ovenschaal met een beetje olijfolie erover en laat dit nog 8 minuten verder garen in de oven.
  • Haal het vlees uit de oven, dek af met aluminiumfolie en laat nog 5 minuten rusten.

Voor de saus 

  • Neem de pan van de eend en zet op een middelhoog vuur.
  • Blus met de gevogelte fond en roer een beetje.
  • Laat 2 minuten sudderen en voeg de mosterd toe.
  • Laat enkele minuten inkoken en werk af met een scheutje room, de honing en peper en zout.

Werk het gerechtje af door de elementen allemaal op te warmen en samen te dresseren.

Geef een reactie