Je bekijkt nu Christmas is coming: pompoensoep met St. Môret

Christmas is coming: pompoensoep met St. Môret

En hier zijn we dan weer, na de hapjes en de cocktail is het tijd voor het voorgerechtje van de avond. Voor mij zijn hapjes en het  dessert eigenlijk écht de sterren van de avond. Als die een voltreffer zijn, dan is meestal heel de avond al geslaagd. Daarom probeer ik niet te zot te gaan met voorgerecht. Vorig jaar stond er een wortelsoepje op het menu, en dit jaar blijf ik weer traditiegetrouw bij wat ik ken/kan en dat is dus weer een soepja haha!

Misschien niet het origineelste gerechtje, maar zoals ik al zei: stick to what you know! Ik vind soep als voorgerecht bij Kerst altijd super lekker. Niet alleen is het gemakkelijk op voorhand te maken, ook is het niet te zwaar. En laat dat toch het belangrijkste zijn hé!

ingredienten

  • 500 g butternut pompoen
  • 1 grote ui
  • 1 teentje look
  • 1 el olijfolie + 2 el olijfolie
  • 2 rode appels (zoete)
  • 1 l bouillon (groenten of kip)
  • 1 tl currypoeder
  • 1/2 tl cayennepeper
  • 1 vlootje St. Môret
  • 1 el room
  • 2 el melk
  • 200 g kikkererwten (uit blik)
  • 1 el paprikapoeder
  • Peper en zout
  • Pompoenpitten (afwerking)

Bereiding

  • Snij de pompoen in kleine blokjes. Indien je pompoen over hebt, kan je dit altijd invriezen voor een lekkere hummus of puree. Snipper de ui en de knoflook. Schil de appels en snij in blokjes.
  • Fruit de ui en de look glazig in een scheutje olijfolie in een grote pot. Voeg de pompoen en appel toe en laat alles even stoven op een middelhoog vuur.
  • Kruid de groenten met currypoeder, beetje cayennepeper en peper en zout. Laat de kruiden meestoven met de groenten.
  • Overgiet de groenten met de bouillon en laat 20 à 30 minuten koken.
  • Mix de soep en voeg wat water toe als ze te dik is. Proef de soep en breng indien nodig nog verder op smaak met peper en zout.
  • Klop de St Môret luchtig met de melk en de room. Kruid met peper en zout.
  • Voor de krokante kikkererwten meng je de kikkererwten samen met de 2 el olijfolie en paprikakruiden. Plaats dit voor 10 min in de oven.
  • Werk de soep af met pompoenpitten, krokante kikkererwten, kruiden naar keuze.

Geef een reactie