Christmas is coming: Witte chocolade cheesecake

Christmas is coming: Witte chocolade cheesecake

Cheesecake, als jullie mij en mijn blog al een tijdje kennen en volgen weten jullie dat ik echt verliefd ben op cheesecake! Toen ik van Rueda wijnen de leuke opdracht kreeg om een dessert te pairen met een van hun witte wijnen, dacht ik direct aan een heerlijk feestelijke cheesecake met witte chocolade afgewerkt met rode vruchten. Smeuïg, zacht, bomvol smaak en zo overdreven gemakkelijk! Je moet enkel een beetje geduld hebben, maar eens je met vrienden en familie aan tafel zit, zal je blij zijn dat je een cheesecake hebt gekozen die je perfect op voorhand kon klaarmaken. Welke Spaanse Rueda wijn ik exact ging combineren met de cheesecake was een andere vraag natuurlijk. Ik wist dat ik een lekkere frisse witte wijn zocht die niet te zwaar was bij mijn dessert. Hier vond ik enkele goede gouden tips die mij een heel eind vooruit hebben geholpen in die zoektocht!

Ik koos uiteindelijk voor de José Pariente Verdejo, één van de beste Verdejo wijnen uit Rueda, gemaakt van druiven van 30 jaar oude stokken. De wijngaarden liggen op een hoog plateau tussen Rueda en La Seca. Een heerlijke complexe en frisse witte wijn met tonen van exotisch fruit, perzik, peer, limoen en bloemen. In 2000 richtten 2 vriendinnen, Victoria (nickname Marivi) Pariente en Victoria (nickname Viki) Benavides een domein op in de streek van Rueda onder de naam Dos Victorias. De wijn werd genoemd naar de vader van Marivi Pariente, als eerbetoon omdat deze man destijds deze oude wijnstokken aanplantte en ze zijn hele leven verzorgde

ingredienten

  • 100 g kristalsuiker
  • 100 g room
  • 100 g boter
  • 3 eieren
  • 250 g roomkaas (vb. Philadelphia)
  • 250 g mascarpone
  • 1 tl vanillearoma
  • 1 el citroensap
  • 150 g droge koekjes (vb. letterkoekjes en speculaas)
  • 125 g witte chocolade, gesmolten
  • Rood fruit (afwerking)

Bereiding

! Moet een nachtje in de koelkast rusten!

  • Verwarm de hete luchtoven voor op 150 graden.
  • Bekleed je bakvorm met bakpapier.
  • Smelt de boter in een steelpan. Verkruimel de droge koekjes in een keukenmachine of plet ze goed. Meng de koekjeskruimels met de gesmolten boter en verdeel dit over de bodem van de vorm. Druk dit goed aan met je handen of met een lepel. Zet de bodem in de koelkast.
  • Meng de roomkaas en mascarpone met de suiker, de room en het sap van een halve citroen door elkaar. Voeg één voor één de eieren toe. Werk af met een paar druppels vanillearoma. Het mengsel moet glad zijn.
  • Voeg ten slotte de gesmolten witte chocolade toe en spatel deze door het kaasmengsel. (De chocolade kan je in de microgolfoven of au-bain marie smelten)
  • Haal de bodem uit de koelkast en giet de cheesecake vulling op de bodem.
  • Bak de cheesecake ongeveer 55-60 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Hij is klaar als de bovenkant lichtjes bruin begint te worden, maar ze zelf nog “wiebelt”.
  • Laat de cheesecake nog minimaal een uurtje in de oven rusten, met de ovendeur open. Eens ze volledig is afgekoeld, plaats je de cheesecake een nachtje of minstens 4 uur in de koelkast.
  • Indien je cheesecake een beetje gescheurd is, dan kan je dit gewoon bedekken met verse bosvruchten of een lekkere coulis.

UITGETEST? Laat het mij weten via de hashtag #Helenkookt! 

Geef een reactie