Ijslandse Witvis Brandade

Ijslandse Witvis Brandade

In januari starten veel mensen met goede voornemens. Marine Stewardship Council (MSC) speelt daarop in met de wereldwijde campagne “A BIG BLUE FUTURE“. Zij vroegen dan ook aan 10 internationale chefs om gemakkelijke, gezonde visgerechten te maken en hebben deze vervolgens gebundeld in  een online MSC viskookboek, the Blue Cookbook . Het kookboekje bevat informatie over duurzame visvangst en 10 gezonde visrecepten van 10 internationale chefs.

Alle recepten zijn bovendien “MSC-proof”. Door het blauwe label van MSC maak je namelijk op een zeer eenvoudige manier een bewuste keuze omtrent de vis die je kiest! MSC producten komen immers uit een gezond visbestand, waarbij bij de vangst de omgeving en andere vissoorten minimaal tot niet werden beschadigd.

Vorig jaar maakte ik deze heerlijke courgetti met ansjovispesto voor MSC, dit jaar ging ik voor de Ijslandse Witvis Brandade van Dagny Ros. Ijslandse Witvis Brandade, toegegeven ik kende het gerechtje ook niet in het begin. Dit heerlijk traditioneel recept uit IJsland waar chef-kok Dagny Ros Asmundsdottir vandaan komt, wordt daar soms ook ‘Pluck‘ genoemd. Vroeger werd het gemaakt van restjes, maar nu is het daar een echte delicatesse. Ik pimpte mijn ‘Pluck’ met garnaaltjes en geraspte kaas, waardoor ik er meteen een verwarmende ovenschotel van maakte. Perfect bij dit winterse sneeuwtafereel, toch?

Deze post is in samenwerking met MSC, doch alle meningen zijn volledig de mijne.

ingredienten

  • 600 g gekookte MSC-kabeljauw (of elke duurzame witte vis zoals koolvis, hoki of schelvis) of visrestjes
  • 100 g garnaaltjes
  • 600 g gekookte aardappelen
  • 2 uien
  • 350 ml melk
  • 50 g boter
  • 3 eetlepels bloem
  • Peper en zout
  • 75 ml water + 1/2 visbouillonblokje
  • 100 g geraspte kaas 

Bereiding

  • Verwarm de grill in de oven even voor.
  • Schil de aardappelen. Kook ze gedurende 10 min gaar in licht gezouten waar. 
  • Kook de kabeljauw eveneens gaar in 5 min. 
  • Snijd de vis en de aardappelen in zeer kleine stukjes en snij de uien fijn.
  • Smelt de boter in een grote pot en bak de uien tot ze doorzichtig zijn. Meng 1/2 bouillonblokje met warm water. Giet het water over de uien en laat het licht koken tot het bijna volledig verdampt is.
  • Bestrooi met bloem en roer goed. Voeg de melk al roerend toe en laat het 5 minuten sudderen.
  • Voeg de vis toe, meng goed en laat het een tijdje inkoken. Breng op smaak met zout en veel peper.
  • Voeg ook de aardappelen toe, roer ze om en laat ze allemaal samen koken tot een dikke brij. Voeg ten slotte de garnaaltjes toe.
  • Lepel het geheel in een ovenschotel. Werk af met geraspte kaas en plaats gedurende 5 à 10 min onder grill.
  • Smakelijk!
Uitgetest? Laat het dan weten via de hashtag #HELENKOOKT!

Geef een reactie