Kip tikka masala met naanbrood

Kip tikka masala met naanbrood

Eerlijk is eerlijk, ik heb nog nooit Kip tikka masala gemaakt of zelfs gegeten. Maar toen ik enkele verloren kippenblokjes in mijn koelkast zag liggen, leek mij dit wel de uitgelezen kans! Het beste aan dit recept is dat je deze ingrediënten misschien al in je keuken hebt. Zo niet, dan zijn ze zo gemakkelijk te vinden in elke supermarkt, zelfs in tijden als deze.. Ondanks dat ik een grote fan ben van de currypasta van Fairtrade Original, ging ik deze keer toch voor een zelfgemaakte currypasta bestaande uit heel simpele ingrediënten: ui, sjalot, knoflook, gember, garam masala, kurkuma, zout en chilivlokken. Daarvoor gebruikte ik de heerlijke kruiden van ‘Mill & Mortar’. Mill & Mortar werd in 2008 opgericht door de Deense Iben Büchert. Zij was als consument zelf op zoek naar hoogwaardige kruiden, maar omdat ze deze niet meteen vond in de supermarkten, besloot ze zelf haar eigen kruiden te zoeken en originele mixes samen te stellen. And here we are now! Voor deze curry gebruikte ik volgende kruiden:
  • Garam Masala: De naam betekent letterlijk “hete kruidenmix” in het Hindi en vind je terug in bijna elke hartige bereiding van de Indiase keuken.
  • Kurkuma: De dieporanje kleur van dit kruid en zijn intense, warme smaak werken perfect in curry’s als deze.
  • Chili: Deze chili vlokken worden verbouwd in de forest garden van Dilip in Sri Lanka. Met een score van 60.000 tot 70.000 op de Scoville-schaal, is hij dus sissend heet. Gebruik deze chili dus voorzichtig en met mate.
  • Happy Roots: Een heerlijke mix bestaande uit lookpoeder, rozemarijn, sesam en chili. Perfect voor het naanbrood, maar ook ideaal voor aardappelgerechten zoals puree, rösti, of frieten.
Neem dus zeker eens een kijkje op hun website, ze hebben namelijk talloze andere verrassende kruidenmixen en specerijen. Voor het naanbrood greep ik terug naar een oude bekende, Niamh. Ik gebruikte hun bakmixen al enkele keren, en telkens weer ben ik verrast door hoe simpel en vooral hoe lekker de broden wel niet zijn. Niamh biedt brood- en bakmixen aan met een wereldse toets, zoals bijvoorbeeld naan, focaccia, blini en pide. Sinds kort kan je echter ook bakmixen voor traditioneel brood bij hen verkrijgen. De mixen zijn te koop bij Colruyt en Delhaize, en kosten ongeveer 2,90 – 3,05 EUR.

Dit receptje is zo eenvoudig, maar vooral zo lekker, dit smaakt naar échte Chicken Tikka Masala (of dat is toch wat mijn lief zegt, en die is zot van dit gerechtje). De yoghurt helpt de kip heerlijk mals worden in dit recept. Samen met de toegevoegde kruiden en rijke saus van tomaten en room, geeft het de kip lekker veel smaak. Het is romig, perfect gekruid, en wordt het best geserveerd met gestoomde rijst en warme naan, ideaal voor het opscheppen van al die saus. Opm: Het kan zijn dat de hoeveelheid kip in het receptje wat veel lijkt, goeie tip is dan ook om de overschot gewoon de dag erna als lunch op te eten! Je kan het natuurlijk ook invriezen 😉

ingredienten

  • 1/2 grote witte ui, in vier gesneden
  • 1/2 sjalot, in vier gesneden
  • 3 teentjes look
  • 1 klein stukje verse gember, geschild
  • 1,5 el garam masala
  • 1 tl kurkuma
  • 1 tl zout
  • 0,5 tl chilivlokken (of naar smaak)
  • 125 g zilvervliesrijst (gewone rijst kan ook)
  • 250 à 300 g kippenblokjes
  • 50 g Griekse yoghurt
  • 1/2 blikje kokosmelk
  • 1/2 blikje tomatenpuree
  • Handvol koriander
  • 1 pakje naanmix van Niamh
  • 280 ml water
  • 25 ml olijfolie
  • 125 g rijst

Bereiding

Voor het naanbrood

  • Meng de mix voor het naanbrood, met water en de olijfolie.
  • Kneed het deeg minstens 5 minuten of gebruik een keukenmachine die kan kneden.
  • Laat het deeg 60 minuten afgedekt rijzen op kamertemperatuur.
  • Verdeel het deeg in 12 gelijke bollen.
  • Laat nog 10 minuten afgedekt rijzen.
  • Rol het deeg uit, en bak goudbruin in een pan.
  • Tip: werk af met olijfolie en met je favoriete kruiden (vb. bij mij zijn dat de happy roots kruiden van Mill & Mortar) voor je ze in de pan bakt.

Voor de currypasta 

  • Om de currypasta te maken, meng je in een blender of keukenmachine de ui, sjalot, knoflook, gember, garam masala, kurkuma, zout en chilivlokken.
  • Mix tot er een gladde pasta ontstaat.
  • Je kan dit natuurlijk ook altijd in de supermarkt kopen, maar zelfgemaakt is toch ook de moeite!

Voor de kip 

  • Combineer 2 el currypasta, de kip en yoghurt in een diepvrieszakje.
  • Sluit het zakje en masseer het mengsel met de kip om de kip zo volledig te bedekken. Marineren voor minstens 30 minuten tot één nacht in de koelkast.
  • Kook de rijst volgens de verpakking.
  • Verwarm een grote koekenpan op middelmatig vuur. Bak 2 el van de currypasta kort in een pan. Roer de kip, de kokosmelk en de tomatenpuree erdoor. Dek af en kook tot de kip gaar is, 15 tot 20 minuten. Verwijder het deksel en laat het geheel sudderen tot de saus iets dikker wordt, nog ongeveer 5 minuten.
  • Roer de koriander erdoor en serveer de kip met rijst en het naanbrood.
  • De rest van de currypasta kan je perfect invriezen voor de toekomst.

UITGETEST? Laat het mij weten via #HELENKOOKT! 

Geef een reactie