Kippenburger met zoete aardappelfrietjes

Kippenburger met zoete aardappelfrietjes

Mijn liefde voor chickenburgers maakte ik in het verleden al eens kenbaar! Ik zal bijna altijd de kippenburger kiezen als ik de keuze heb. Dit leek mij dan ook het ideale moment om zelf eens een kippenburger in elkaar te flansen! Hiervoor marineerde ik mijn kip eerst in karnemelk (trust me, het maakt ze echt kei kei zacht) en wentelde ze daarna in kruiden en bloem. Afwerken met een fris slaatje, gepekelde rode ui en sriracha mayo en voilà! 

Als bijgerechtje ging ik voor de heerlijk krokante zoete aardappelfrietjes van McCain! Ondanks dat ik zelf in het verleden al vaak zoete aardappel in de oven klaarmaakte, kreeg ik ze toch nooit zo krokant als deze frietjes. Je kan de zoete aardappelfrietjes zowel in de oven, Airfryer of friteuse klaarmaken. Super handig dus! 

Hoe maak je gepekelde rode ui? 
Ik ben nooit echt een fan van rauwe rode ui, omdat je dit nog lang blijft “naproeven” (if you know what I mean). Gepekelde rode ui verzacht de pittige smaak van de ui, en geeft het een zuurzoet smaakje. Wat heb je nodig? 
  • 1 rode ui, in ringen 
  • 125 ml appelazijn of witte wijnazijn
  • 200 ml water
  • 1 el suiker
  • 1 tl zout
  • peperbolletjes

Doe de gesneden rode ui in een weckpot of andere pot die je goed kan afsluiten. Doe het water, de azijn en peperbolletjes in een kleine kookpot samen met de suiker en het zout. Verwarm het mengsel zodat het zout en de suiker kan oplossen. Giet het mengsel over de rode ui en laat even afkoelen. Na een tijdje heb je heerlijk gepekelde rode ui. 

 

ingredienten

  • 2 hamburgerbroodjes of pistolets 
  • 200 ml karnemelk
  • 1 grote of 2 kleine kipfilets
  • 2 tl paprikapoeder
  • 2 tl uienpoeder
  • 1 tl cayennepeper
  • Peper en zout
  • 100 g bloem 
  • 50 g ijsbergsla, fijngesneden 
  • Gepekelde rode ui * 
  • 2 sneetjes cheddar kaas
  • 1 el Griekse yoghurt 
  • 1 el mayonaise 
  • 1 tl sriracha 
  • 1 tl (curry)ketchup 
  • Olie om te frituren (vb. maïsolie, arachideolie,..) 

Bereiding

  • Verpak de kipfilet in vershoudfolie of stop hem in een diepvrieszak en sla hem plat met een deegroller, pan of vleeshamer tot ze overal even dun is. Als de kip groot genoeg is, kan je één filet gebruiken voor twee personen. Snij deze dan doormidden, anders gebruik je best twee filets.


  • Meng in een kom de karnemelk met 1 tl paprikapoeder, 1 tl uienpoeder, 1/2 tl cayennepeper en peper en zout. Zorg dat de kip volledig bedekt is met de marinade. Dek af en laat minimaal 2 uur in de koelkast marineren, maar hoe langer hoe beter. Haal de kip minstens 30 minuten voor gebruik uit om hem op kamertemperatuur te laten komen.

  • Bak ondertussen de zoete aardappelfrietjes volgens de instructies op de verpakking.


  • Meng ondertussen de rest van de kruiden samen met de bloem. Doe dit in een ondiepe kom en wentel telkens een stuk kip in de bloemmix. Leg op een schaal en zet even opzij.


  • Verhit genoeg olie in een wokpan of in een friteuse. Laat deze ongeveer 175°C – 180°C worden. Frituur de kip gedurende 6 minuten aan elke kant of tot ze goudbruin is. Leg elk stuk na het frituren op een rooster met keukenpapier eronder en bestrooi met wat zout. 

  • Meng de Griekse yoghurt, mayonaise, sriracha en ketchup voor het sausje. 

  • Beleg de hamburgbroodjes met een sneetje cheddarkaas. Bak de hamburgerbroodjes eventjes af en beleg met wat saus, de kippenburger, krokante ijsbergsla, gepekelde rode ui en nog wat saus. 

  • Smakelijk!
Uitgetest? Laat het dan weten via de hashtag #HELENKOOKT!

Dit bericht heeft 2 reacties.

Geef een reactie