Krokante aardappel met zalm en zure room

Krokante aardappel met zalm en zure room

Pommes Moscovite meets Blini met zalmcheap version, zo noem ik dit receptje vanaf nu. Voor wie het concept van een pommes moscovite nog niet kent: het is eigenlijk een gekookte aardappel gevuld met zure room en caviar. Heel eenvoudig, maar super luxueus! Het is het ideale hapje tijdens de feestdagen, net omdat het dan ietsje meer mag zijn, en het vooral super eenvoudig en snel is. 

Ik gooide mijn Pommes Moscovite in de mix en combineerde zijn smaken met fijngesneden gerookte zalm, wat mij meteen naar het tweede gerechtje brengt: blini met gerookte zalm. Blinis horen, net zoals de Pommes Moscovite, thuis in de Russische keuken. Het zijn hartige pannenkoekjes die je kan beleggen met wat je maar wil, maar de rijke Russen kozen wellicht voor exclusieve kaviaar en zalm. 

Als je die twee gerechten combineert krijg je dus deze krokante aardappel met zure room, gerookte zalm en lompviseitjes (budgetproof). Indien je echter wat extra’s hebt liggen, raad ik je aan om eens te kijken bij Royal Belgian Caviar. Een topproduct van Belgische makelij, met een productiecyclus die volledig gecontroleerd en beheerd wordt door het bedrijf zelf (#not sponsored). 

Kleine tip: ik gebruikte Mermaid’s Bite van Mill & Mortar voor mijn chips, maar je kan uiteraard ook gewoon peper en zout gebruiken. Het leuke aan deze kruidenblend is echter dat ze bestaat uit verschillende kruiden zoals groene venkel, koriander en drie soorten zeewier. De “bite” verwijst naar het vleugje chili in de mix.

Hou zeker mijn Instagram in het oog, want ik geef een heel pakketje weg! 

ingredienten

  • 1 à 2 aardappelen 
  • 2 el olijfolie 
  • Peper en zout 
  • 1 tl Mermaid’s Bite van Mill & Mortar, optioneel
  • 1 el zure room 
  • 200 g gerookte zalm, fijngesneden 
  • Klein scheutje melk (voor de puree) 
  • Wilde zalmeitjes en lompviseitjes, afwerking (zoals bv. deze van AH) 
  • Enkele takjes dille, afwerking 

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
  • Schil de aardappel(en). Snijd de aardappel met een mandoline of een zeer scherp mes in dunne plakjes in de lengte. 
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier. Leg de aardappel in een enkele laag en bestrijk elke kant met olijfolie. Kruid met je favoriete kruiden en peper en zout.
  • Bak de chips voor 10 minuten tot ze goudbruin beginnen te worden en draai ze daarna één per één om. Bak nogmaals voor 5-7 minuten (naargelang de oven). Opmerking: Zelfgemaakte chips kunnen opeens kei snel verbranden, dus hou het zeker een beetje in het oog.
  • Maak ondertussen de puree met de overschot van de aardappel. Indien je niet te veel overschot hebt, kan je nog een kleine aardappel toevoegen. Kook ze gaar in gezouten water (+/- 8-10min). Giet ze af en pureer met een scheutje melk en peper en zout. 
  • Laat de chips even afkoelen. Dresseer met een toefje puree, zure room, gerookte zalm, lompviseitjes en verse dille. Werk af met nog wat peper en grof zeezout. 
  • Smakelijk!
Uitgetest? Laat het dan weten via de hashtag #HELENKOOKT!
 

Geef een reactie