Kwartel met witte ui, champignons en rode wijnsaus

Kwartel met witte ui, champignons en rode wijnsaus

Als tweede hoofdgerecht ging ik voor deze overheerlijke kwartel met witte ui puree, champignons en rode wijnsaus. Een gerechtje dat overladen zal worden met talloze “ooh’s & aaah’s’ (trust me haha), want ondanks dat het er heel ingewikkeld uitziet, is dit eigenlijk super eenvoudig, en vooral heel restaurantwaardig. Laat je dus zeker en vast niet afschrikken door de vele stappen. Eens je deze leest, zal je zien dat ze eigenlijk wel meevallen. 

Ik combineerde dit gerechtje met een heerlijke rode wijn uit Bordeaux, namelijk de Château Haut-Guiraud, Péché du Roy uit 2017. Niet dat ik al te veel ken van wijnen, maar deze zeer karaktervolle wijn met fruitige en geroosterde smaken paste perfect bij dit gerecht én in de saus. 

ingredienten

Voor de witte ui puree 

  • 2 witte uien, in ringen gesneden
  • 2 el water 
  • 2 el olijfolie
  • 1 takje tijm 

Voor de rode wijnsaus

  • 1 sjalot, fijngesneden
  • 1 tl peperbolletjes
  • 2 takjes tijm 
  • 3 el honing
  • 1/2 citroen, sap 
  • 200 ml rode wijn (vb. xx)
  • 200 ml gevogeltefond (vb. Lacroix
  • 50 ml water 
  • 1 tl maïzena

Overige ingrediënten 

  • 150 g kwartelfilets (vb. zoals deze van Carrefour) 
  • 100 g kwartelvleugels (vb. zoals deze van Carrefour) 
  • 150 g wildchampignons 
  • 1/2 pastinaak, in dunne schijfjes gesneden 
  • Boter
  • Peper en zout 

 

Bereiding

Voor de witte ui puree

  • Snij de uien in ringen. Stoof deze zachtjes aan in wat olijfolie. Van zodra deze glazig worden voeg je het water toe, samen met een takje tijm. Laat 15 min stoven op een zacht vuurtje met deksel. De uien mogen niet bruin worden, dus hou dit af en toe in het oog. 
  • Pureer de zachte ui in een keukenmachine/blender tot een smeuïge puree. Breng op smaak met peper en zout. 

Voor de rode wijnsaus

  • Laat de wijn inkoken met de gesneden sjalot, peperkorrels en tijm. Voeg na enkele minuten de honing, het citroensap en de gevogeltefond toe. Kruid met peper en zout. Laat alles inkoken en zeef.

  • Plaats de saus terug in de kookpot. Meng 1 tl maïzena in 50 ml water en voeg dit toe aan de saus. Roer en laat rustig indikken op een gemiddeld vuur. 

Voor de kwartel 

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Smelt een beetje boter in de pan. Bak de kwartels 2,5 min aan elke zijde. Leg ze daarna in een braadslede en plaats ze nog voor 5 min in de oven. 

Voor de groenten (pastikaak en champignons)

  • Snij de grotere champignons in stukken en bak de champignons bruin in wat boter. Kruid met peper en zout 
  • Snij de pastinaak in dunne schijfjes. Haal de champignons uit de pan en smelt opnieuw een klontje boter. Bak de pastinaak schijfjes bruin aan elke zijde. 

Afwerking

  • Warm indien nodig de puree en de saus nog eens kort op. 
  • Dresseer een bord met drie stukjes kwartelfilet en drie vleugeltjes. Werk het bord verder af met drie toefjes uienpuree, de champignons en enkele krokante schijfjes pastinaak. Werk het geheel af met de rode wijnsaus. 
  • Smakelijk!
Uitgetest? Laat het dan weten via de hashtag #HELENKOOKT!

Geef een reactie