Ravioli met champignons & truffel

Ravioli met champignons & truffel

Truffel, pasta en champignons: een winning combination als je het mij vraagt. Als eerste voorgerecht ging ik voor een heerlijke klassieker, maar met een twist!

Ik kan echt omschrijven hoe lekker deze ravioli wel niet was. Niet alleen ik was verliefd, maar ook mijn lief kon er niet genoeg van krijgen. De ravioli-vulling bestaat uit gebakken champignons met ricotta, citroen en parmezaan. Super eenvoudig, maar de allerbeste smaken in één. Ik maakte mijn ravioli volledig zelf, maar als je het echt eenvoudig wil houden, kan je ook wonton deegvellen gebruiken van de Aziatische supermarkt. 

Voor de saus wilde ik iets lichts, maar toch zeer smaakvol. Een beetje boter, nog wat champignons, en groentenbouillon. Ik werkte het geheel af met enkele druppels truffelolie die ik bij Cuore Di Puglia haalde in de Nationalestraat (#notsponsored, maar #ikkooplokaal)! Super eenvoudig!

Ideaal als voorgerechtje voor tijdens Kerst als je het mij vraagt ;-).

ingredienten

  • 205 g bloem – tipo 00 
  • 2 eieren 
  • Beetje water
  • 1 sjalot, fijngesneden 
  • 170 g champignons naar keuze
  • 2 teentjes look, fijngesneden 
  • 125 g ricotta 
  • 2,5 el parmezaanse kaas 
  • 1/2 citroen, sap 
  • Handvol basilicum, fijngesneden
  • Peper en zout 
  • Gezouten boter 
  • 70 ml groentebouillon
  • Truffelolie, afwerking
  • Verse truffel, afwerking 

Bereiding

Voor het pastadeeg

  • Breek de eieren in een maatbeker. Controleer of de eieren samen tot het streepje van 100 ml komen. Komen ze niet tot 100 ml, voeg dan een beetje water toe.
  • Doe de bloem en het zout in de mengkom van de mixer/keukenrobot. Meng geleidelijk aan met de eieren en het water. Meng gedurende minstens 30 seconden met een menghaak indien je een KitchenAid gebruikt. Kneed daarna nog voor 2 minuten met een kneedhaak (KitchenAid). Indien je geen KitchenAid hebt, kan je best even kneden tot het deeg een mooi geheel vormt. Blijf kneden tot je een solide bol deeg hebt.
  • Laat het deeg 20 minuten rusten, en maak ondertussen de vulling klaar.

Opmerking: je kan in plaats van vers pastadeeg ook wontonvellen gebruiken die je kan vinden bij de lokale Aziatische supermarkt. 

Voor de vulling

  • Neem 50 g champignons en zet even opzij voor de saus. Snij de resterende champignons in hele kleine stukjes. Je kan dit het beste doen met een keukenmachine. Snij de sjalot en de look ook in hele kleine stukjes.
  • Bak de champignons samen met de sjalot en look in een beetje olijfolie. Kruid met peper en zout. Werk af met enkele druppels truffelolie. 
  • Snij de basilicum fijn. Meng de gebakken groenten met de ricotta, parmezaanse kaas, citroensap en de basilicum. Kruid met peper en zout naar smaak. 

Voor de saus 

  • Snij de resterende champignons in schijfjes. 
  • Bak de gesneden champignons aan in een beetje gezouten boter. Van zodra ze gekleurd zijn, voeg je 70 ml groentenbouillon toe (los 1/3 bouillonblokje op in water). 
  • Laat de saus 5 min inkoken. Kruid met peper. 

Afwerking 

  • Verdeel het deeg in vier stukken voordat je het door de pastaroller haalt.
  • Haal door de machine. Zet de stand altijd dunner en dunner. De pastavellen zullen langer en langer worden. Leg ze op een handdoek en bestrooi ze langs beide zijden met nog wat bloem. Dat werkt makkelijker. Je kan dit uiteraard ook met een deegrol doen. 
  • Steek cirkels met een diameter van 8 cm uit het deeg. Beleg met 1 el vulling. 
  • Maak de randen nat en leg er een tweede cirkeltje op. Duw de randen aan met een vork. 
  • Kook de verse pasta voor 2-3 minuten in een kookpot met voldoende water en een snufje zout.
  • Werk af met de saus, nog wat truffelolie en wat verse basilicum en truffel. 
Uitgetest? Laat het dan weten via de hashtag #HELENKOOKT!

Geef een reactie