Smeuïge mosterdsoep

Smeuïge mosterdsoep

Mosterd, you hate it or you love it!  Ik denk dat het veilig is om te zeggen dat mijn lief een super grote fan is van mosterd. Hij houdt van mosterd, op hamburgers, in dressings, als een dip. Als soep. Een soep? Jup, tot vorige week had ik er ook nooit over nagedacht, maar Pinterest (en een typisch Nederlands gerechtje) waren de inspiratie voor dit gerecht!  

De herfst is hier en wat is een betere tijd van het jaar dan te genieten van een warme, vullende mosterdsoep? Er zijn zoveel stevige soepen die je in de koudere maanden kunt koken om je lichaam te verwarmen, maar deze is wel heel eenvoudig! Als je nog nooit van mosterdsoep gehoord hebt, laat je dan niet afschrikken door het idee. Het is niet zo scherp of overweldigend als je zou denken. Bovendien heb je zelf de controle over de hoeveelheid mosterd die je eraan toevoegt.

ingredienten

  • 1 prei
  • 2 witte uien
  • 2 teentjes look
  • 30 g boter
  • 40 g bloem
  • 1 liter kippenbouillon
  • 3 el graanmosterd – Maille Moutarde à l’ancienne
  • 200 g gerookte spekblokjes
  • Scheutje room
  • Peper en zout

Bereiding

Voor 1 liter soep

  • Snij de prei in ringen. Snipper de ui en hak de knoflook fijn. Fruit dit aan in een ruime pan met wat roomboter.
  • Voeg de bloem toe en gaar dit mee op een zacht vuur. Laat het niet bruin kleuren, dus hou het goed in de gaten. Laat het mengsel daarna even afkoelen. Het mag niet te nat aanvoelen, maar eerder “zanderig”.
  • Zet het vuur weer aan en voeg al roerend de kippenbouillon toe. Laat het even koken op een zacht vuur, tot de prei gaar is. Pureer het geheel glad met een staafmixer.
  • Voeg de mosterd en een scheutje room toe en breng de soep op smaak met peper en zout. Gebruik niet te veel peper en zout, want de soep kan al snel te pittig zijn. Bak de spekreepjes krokant en garneer de soep met de spek.
  • Serveer met wat stokbrood. Geniet!

UITGETEST? Laat het mij weten via de hashtag #HELENKOOKT!

Geef een reactie