Het is weer zo’n week waar je honderd dingen moet zien klaar te spelen, op heel korte tijd. Dit gaat uiteraard gepaard met de nodige stress (lees: traantjes en paniek haha), en soms ook wel slapeloze nachten. Deze ochtend stond ik dan ook al om 7 uur in mijn keuken look te snijden en tomatensaus te maken, om dan anderhalf uur later weer naar kantoor te vertrekken. HelenKookt combineren met een full time job is dus niet altijd zo eenvoudig als je zou denken..
Maar hé, het is gelukt! En wat een heerlijk gerechtje toverde ik op nog geen twintig minuten op tafel. Tagliatelle met een sausje op basis van kerstomaatjes, witte wijn en Alpro Plantaardig Alternatief voor Room (je kan ook gewoon room gebruiken hoor), afgewerkt met een zoute crumble van parmezaanse kaas. Ondanks het vroege uur waande ik me toch eventjes in Italië ;-).
- Aantal personen: 2
- Bereidingstijd: 20 minuten
ingredienten
- 150 g tagliatelle
- 2 el olijfolie + 1 el olijfolie
- 2 teentjes look, fijngesneden
- Handvol basilicum, fijngesneden
- 250 g kerstomaatjes
- 1/2 tl chilivlokken
- 1 tl zout
- 1/2 tot 1 tl kristalsuiker
- 100 ml droge witte wijn
- 50 ml room (ik gebruikte Alpro Plantaardig Alternatief voor Room)
- 4 el panko of broodkruimels
- 1 el parmezaanse kaas
- Peper en grof zeezout
Bereiding
- Maak de broodkruimels door oud brood in een keukenmachine te vermalen tot ongeveer de grootte van peperkorrels. Ik gebruikte gewoon panko in de plaats. Verwarm 1 el olijfolie in een pan. Voeg de panko (of broodkruim) en parmezaanse kaas toe. Bak tot het geheel helemaal geroosterd is en goudbruin is geworden. Haal uit de pan en zet opzij.
- Kuis de pan snel uit. Verwarm 2 el olijfolie in een pan op een middelhoog vuur. Voeg de fijngesneden look toe, en bak kort aan tot deze wat kleurt (niet bruin laten worden).
- Voeg de kerstomaatjes toe, samen met een handvol gesneden basilicum. Kruid met peper en zout, de chilivlokken en kristalsuiker (naar smaak). Laat verder stoven.
- Plet een deel van de tomaten, maar niet alle, met de achterkant van een houten lepel om de saus te maken. Blus de tomaatjes met de witte wijn en room, en laat dan verder inkoken, af en toe roerend, voor ongeveer 10 minuten tot de saus de gewenste dikte heeft.
- Breng ondertussen een grote pot met gezouten water aan de kook. Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking tot ze beetgaar is. Giet af.
- Meng de pasta onder de saus. Dresseer op een bord met wat verse basilicum en de zoute kaascrumble.
- Smakelijk!