Je bekijkt nu Verrassende soesjes

Verrassende soesjes

Bakken. Een kunst die helaas niet echt aan mij besteed is. Wijntjes drinken daarentegen, gaat gelukkig net iets vlotter.  Toen Bordeaux Wijnen mij vroeg om hun heerlijk zoete en fruitige Chateau Haut Coustet te combineren met versgemaakte soesjes naar het recept van sterrenchef Marcelo Ballardin (jaja, die knappe chef van Oak Gent of van Mijn Keuken Mijn Restaurant), leek mij dit dan ook een geweldige uitdaging!
 
In september komen namelijk de nieuwe opnames van Belgium Loves Bordeaux op tv en op social media. In deze vijf afleveringen gaan sterrenchef Marcelo Ballardin en topsommelier Jasper Van Papeghem 5 toffe plekken in België ontdekken waarbij ze telkens een pairing naar voor brengen. 
 
Ik combineerde de soesjes met een heerlijk zoete witte wijn, die zich onderscheidt door zijn zeer expressieve neus van vers en gekonfijt fruit. De wijn past ook zeer goed samen met de Indiase keuken, dus verwerkte ik een beetje ras el hanout in de banketbakkersroom voor die extra kick en verrassing ;-). 
 
Benieuwd naar deze pairing, neem dan zeker hier eens een kijkje online! 
 
Ik gebruikte hiervoor het recept van Zuut in Leuven. Alles staat in gram uitgedrukt, omdat het nu eenmaal precisiewerk vergt bij het maken van patisserie (so don’t shoot me haha). 
 
 
 

ingredienten

Voor de soesjes 

  • 250 g water
  • 125 g boter
  • snufje zout
  • 140 g bloem
  • 250 g ei (5 eieren) 

Voor de vulling 

  • 130 g eigeel
  • 100 g suiker
  • 50 g maïszetmeel/Maïzena
  • 550 g melk
  • snufje ras el hanout
  • 1 tl vanille extract 

Bereiding

Voor de soesjes 

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Smelt de boter in een pan op middelhoog vuur. Wanneer de boter bijna gesmolten is, voeg je het water toe en breng je het geheel al roerend aan de kook.
  • Wanneer het begint te pruttelen, voeg je de bloem en het zout toe. Roer dit stevig door elkaar met een houten lepel totdat je deeg een soort bal vormt die loskomt van de zijkanten van de pan.
  • Haal van het vuur en laat 10 minuten afkoelen.
  • Voeg nu één per één de eieren toe en roer goed. Je deeg zou nu een soort dikke pasta moeten zijn.
  • Doe het deeg in een spuitzak (of diepvrieszakje) en spuit torentjes op de bakplaat, laat voldoende afstand.
  • Bak de soesjes gedurende 25 minuten op 180° in de voorverwarmde oven. 

Voor de vulling -> p.s.: je kan ook een puddingmix gebruiken bij tijdsnood 😉

  • Zet een pan op een middelhoog vuur en breng hierin de melk met de helft van de suiker aan de kook. Klop in een aparte kom de resterende suiker, de eigelen en het maïszetmeel los tot je een glad geheel krijgt.
  • Als de melk kookt, haal dan de pan van het vuur en voeg hier de eigelenmix aan toe. Blijf roeren terwijl je dit toevoegt zodat je de eieren niet kookt.
  • Zet de pan terug op het vuur en breng opnieuw zachtjes aan de kook terwijl je blijft roeren.
  • Haal de pan van het vuur als het mengsel voldoende ingedikt is en roer er een scheutje vanille extract en een snufje ras el hanout door.
  • Giet het mengsel in een kom, dek af met folie en laat het afkoelen in de koelkast.
  • Vul de soesjes met de pudding. Werk af met bloemsuiker of gesmolten chocolade.  

Smakelijk!

Uitgetest? Laat het dan weten via de hashtag #HELENKOOKT!

Geef een reactie