- Aantal personen: 2
- Bereidingstijd: 10 minuten
Veel van ons (mezelf inbegrepen!) beginnen na de feestdagen meteen met een iets gezondere levensstijl. Voor mij was de belangrijkste stap: geen alcohol deze maand. Maar ik probeer ook veel bewuster om te gaan met mijn voeding. Een van mijn favoriete receptjes is dan ook mijn groene smoothie, een go-to receptje als je niet te lang in de keuken wil staan, maar toch je dosis vitaminen wil binnenkrijgen. De groene kleur is voor sommigen misschien wat ongewoon, maar laat je zeker niet afschrikken hierdoor. Het toevoegen van spinazie en munt werkt alleen maar in je voordeel! Het is een eenvoudige groene smoothie voor beginners die van nature gezoet is met fruit (geen toegevoegde suikers) en vol zit met groen en eiwit! Wat heb je allemaal nodig? Stap 1: Bananen Naar mijn mening zijn bananen een essentieel ingrediënt om de beste groene smoothies te maken, voor zowel een natuurlijke zoetheid als een romige textuur. Laat de bananen rijpen en snijd ze dan in tweeën of in drieën. Bewaar ze in de diepvries tot je ze nodig hebt. Stap 2: Groen Als je dit recept als beginner maakt, dan raad ik je aan om het te houden bij spinazie als de groene groente. Hier zijn andere suggesties: boerenkool, selder, Romeinse sla, snijbiet… Ik voeg ook altijd een beetje munt toe om het geheel wat frisser te maken. Stap 3: Iets vloeibaar Bij het maken van een groene smoothie is het belangrijk om altijd eerst de vloeibare ingrediënten in de blender te doen. Dit zorgt ervoor dat de andere ingrediënten niet vast komen te zitten onder de bladen! Ik gebruik altijd een soort van niet-zuivelachtige melk in mijn groene smoothies, omdat ik vind dat het de beste smaak en textuur geeft. Er zijn echter veel verschillende opties: – Amandelmelk (mijn persoonlijke favoriet) – Kokosmelk – Havermelk – Kokoswater Stap 4: Extra’s Dit zijn dingen je niet per se hoeft toe te voegen, maar die mij wel de nodige extra vitaminen geven. Daarnaast zorgen deze extra’s voor het verzadigd gevoel dat je wel nodig hebt ’s morgens. Ik voeg altijd pindakaas, proteïne poeder en havermout toe. Maar hier kan je ook weer eindeloos variëren: – Gemalen lijnzaad – een dosis Omega 3 – Acai Berry poeder – anti-oxidanten! – Rauwe cacaonibs – een gezonde manier om een beetje chocolade toe te voegen! – Kaneel – ontstekingsremmend en heerlijk!
ingredienten
- 1 bevroren banaan, in stukjes
- 1 groene kiwi, gesneden
- 1 el pindakaas
- 10 blaadjes munt
- 200 ml amandelmelk
- 50 g havermout
- Handvol spinazie
- 1 el proteïnepoeder (naar keuze, optioneel)
Bereiding
- Combineer alle ingrediënten in de blender. Begin met de melk, vervolgens de spinazie en munt, ten slotte het fruit en de extra’s (pindakaas, havermout, proteïnepoeder).
- Mix tot een gladde massa.
- Voeg water of nog wat amandelmelk toe indien het te dik is.
- Schenk in glazen en serveer.
Hallo Helen,
Bedankt voor je inzichtelijke artikel over het maken van een gezonde groene smoothie. Als ervaringsdeskundige op dit vlak met een enorme interesse in voeding en gezondheid heb ik veel te maken gehad met relevante vraagstukken, zoals het belang van voedingsstoffen en de impact van natuurlijke ingrediënten op ons welzijn. Ik ben het eens met je punten over het gebruik van verse en organische ingrediënten en wil graag toevoegen dat de toevoeging van superfoods zoals spirulina of chlorella een krachtige boost kan geven aan de voedingswaarde van de smoothie.
Er komen veel mensen naar mij toe met vragen over hoe ze hun dagelijkse voeding kunnen verbeteren. Telkens weer blijkt dat het integreren van smoothies, rijk aan vitamines en mineralen, enorm effectief is. Dit lijkt aan te sluiten bij wat je besprak.
Nogmaals bedankt voor het delen van je inzichten. Ik kijk uit naar meer van je posts!
Vriendelijke groeten,
Martijn