Je bekijkt nu Eendenborstfilet met pruim, miso en worteltjes

Eendenborstfilet met pruim, miso en worteltjes

Eend is voor mij altijd een winnaar bij de feestdagen. Eenvoudig klaar te maken, feestelijk en gewoon ook héél lekker! De Aziatische toetsen in dit recept tillen het gerecht naar een hoger niveau. Smakelijk! 

Goede tip; lees het recept eerst goed door en probeer bepaalde elementen (zoals de compote en de worteltjes) al op voorhand klaar te maken of samen te groeperen in de oven. Zo bespaar je wat tijd ;-). 

ingredienten

Voor de pruimencompote

  •  4 pruimen, in kwartjes gesneden
  • 2 el honing 
  • 2 el lichtbruine suiker 
  • 1 el sojasaus 
  • 1/2 tl vijfkruidenpoeder 
  • 1 tl chilivlokken 
  • 1 tl lookpoeder

Voor de worteltjes

  • 12 kleine, gekleurde worteltjes 
  • Olijfolie
  • Peper en zout
  • 1 tl chilivlokken 

Voor de saus

  • 400 ml groentenbouillon
  • 200 ml volle room 
  • 2 el miso 
  • 1 el honing 
  • Peper

Bereiding

Voor de pruimencompote

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Plaats alle ingrediënten voor de compote in een ovenschaal en rooster gedurende 30 – 35 minuten in de oven. Prak de pruimen met een vork of mix even in een keukenmachine. 

Voor de worteltjes

  • Spoel de worteltjes. Snij doormidden indien je geen dunne wortels kan vinden.
  • Plaats in een ovenschaal met een goede scheut olijfolie. Breng op smaak met peper en zout, en de chilivlokken.
  • Rooster gedurende 30 minuten in de oven. 

Voor de eend

  • Verwarm de oven voor op 180 °C.
  • Maak enkele diagonale, ondiepe inkepingen in de vetrand (velkant). Snijd telkens maar enkele millimeters diep.
  • Kruid de eendenfilets met peper en zout. 
  • Zet een pan zonder vetstof op het vuur en laat deze goed heet worden.
  • Leg de eendenfilets op hun vetrand (velkant) in de pan. Laat de eend bakken tot het vet een mooi goudbruin korstje heeft. Draai de eend om en laat nog zo’n 2 minuten bakken op de vleeskant tot die mooi bruin kleurt.
  • Schik de eendenborstfilets in een ovenschaal met een scheutje olijfolie erover en laat dit nog 8 minuten verder garen in de voorverwarmde oven. Maak ondertussen de saus. 
  • Haal het vlees uit de oven, dek af met aluminiumfolie en laat nog 5 minuten rusten.

Voor de saus

  • Neem ondertussen de pan waar zonet de eend in werd gebakken en verhit deze terug op een middelhoog vuur.
  • Blus met de groentenbouillon en roer de restjes los. 
  • Laat 2 minuten sudderen en voeg de miso toe.
  • Laat enkele minuten inkoken en werk af met de room en de honing. Breng op smaak met peper en zout.

Afwerking

  • Verwarm alle elementen en dresseer op een bord. Werk af met de saus.
  • Serveer met kroketjes of puree. Enjoy! 
Uitgetest? Laat het dan weten via de hashtag #HELENKOOKT!

Geef een reactie