Ode aan de Oostendse Garnaalkroket; dat is de titel van deze blogpost (die ook al even op zich liet wachten). Vorig jaar was ik namelijk enkele keren te gast in het gezellige Oostende waar ik niet alleen mocht genieten van onze Vlaamse kust, maar ook van een heerlijke delicatesse die Oostende te bieden heeft. De Oostendse garnaalkroket.
Goudbruin en krokant aan de buitenkant. Smeuïg en vol met garnalen aan de binnenkant. Noordzeegarnalen gevangen door Oostendse kustvissers. Geserveerd met een beetje citroensap, gefrituurde peterselie en verse garnalen on top. Bovendien werd de Oostendse garnaalkroket enkele weken geleden erkend als Vlaams Streekproduct!
Toen ik het boek ‘De Garnaalkroket‘ in de bus kreeg, kon ik dus niet anders dan mij aan één van de recepten wagen. Het boek vertelt niet alleen het verhaal van de Noordzeegarnaal, maar ook de garnaalvissers zelf vertellen hun verhaal en onthullen de geheimen van een perfecte garnaalkroket. Ontdek de beste plaatsjes in Oostende om garnaalkroketten te eten, van verborgen pareltjes over hippe hotspots tot traditionele brasserieën die al jarenlang een referentie zijn.
Ik gebruikte het recept van Sandra, een 70-jarige dame uit Oostende die graag een beetje pit heeft in haar kroketjes. Getest én meer dan goedgekeurd!
ingredienten
Voor de garnalenbisque (fumet)
- 500 g ongepelde grijze garnalen
- 500 ml water
- 250 ml witte wijn
- 1 laurierblaadjes
- 1 takje tijm
- 3 teentjes look
- 2 trostomaten, in stukken
Voor de vulling:
- 60 g boter
- 60 g bloem
- 125 ml melk
- 125 ml garnaalfumet
- 1/2 citroen, het sap
- Peper en zout
- Beetje cayennepeper, naar smaak
Voor het paneren:
- 1 ei
- 1 scheutje water
- 500 g bloem
- 100 g paneermeel
Bereiding
Bisque:
- Pel de grijze garnalen
- Doe de koppen en de staarten in een grote pot en voeg het water en de wijn toe
- Zet op een zacht vuurtje en doe er de kruiden, look en tomaten bij
- Laat alles gedurende een uurtje sudderen
- Zeef de bouillon en gebruik dit als basis voor de garnaalkroketten
- Je kan ook voorgemaakte garnalenbisque gebruiken als je het een beetje sneller wil doen
Vulling:
- Smelt de boter in een grote pot en roer er de bloem onder. Voeg de melk en garnaalfumet toe. Proef en kruid naar smaak met peper, zout, en cayennepeper.
- Roer tot de roux begint te binden en loskomt van de pot. Doe er nog het sap van een halve citroen bij en roer voorzichtig de garnalen onder de pâte.
- Pak een grote schaal of plaat in met vershoudfolie (tegen het plakken) en stort het mengsel uit. Laat afgedekt een nachtje in de koelkast staan.
Maak de kroketten:
- Haal de vulling uit de koelkast en snij er de garnaalkroketten uit.
- Klop in een diep bord het ei los met een scheutje water. Kruid met peper en zout. Vul twee andere borden met bloem en paneermeel. Paneer de kroketten door ze eerst door de bloem te wentelen, daarna door het eiermengsel en ten slotte door het paneermeel.
- Bak de kroketten goudbruin en krokant gedurende enkele minuutjes op 170 – 180 graden in de friteuse.
Smakelijk!