- Aantal personen: 2
- Bereidingstijd: 15 minuten
Vorige week heb ik jullie al kennis laten maken met harissa, en vooral met de veelzijdigheid ervan. Deze week verstop ik het pittig sausje weer in een heerlijke spread dat perfect is voor op de boterham, tussen een wrap of zelfs in een bowl met geroosterde groentjes. Harissa is een mengsel van hete chilipepers (die vaak worden gerookt), knoflook, olijfolie en kruiden uit het Midden-Oosten zoals komijn, koriander, munt en karwij. Het is een beetje pikant, lijkt qua textuur op een dikke saus. Ik heb een typisch go-to hummus recept, met als gebruikelijke line-up: Kikkererwten, tahini, knoflook en citroensap. De voorbereiding is eenvoudig; gewoon alle ingrediënten in een blender knallen en mixen tot het glad is. Je hebt dit in 5 minuten op tafel staan!
ingredienten
- 4 sneden brood (ik gebruikte spelt)
- 400 g kikkererwten (in blik)
- 1 el tahin
- 1 teentje look
- 3 el olijfolie
- Sap van 1/2 citroen
- 2 el harissa
- 1 tl paprikapoeder
- Peper en zout
- 100 g kerstomaat (afwerking)
- Slamix (afwerking)
- Kruiden naar keuze, vb. Dille, platte peterselie, koriander (afwerking)
Bereiding
- Laat de kikkererwten uitlekken.
- Doe de kikkererwten (bewaar er een paar voor de garnering), look, tahin, olijfolie, harissa, citroensap in een kom en pureer met de staafmixer of met een keukenmachine tot een gladde massa.
- Voeg eventueel nog wat olijfolie en een scheutje water toe om de hummus nog gladder te maken.
- Breng op smaak met peper, zout en paprikapoeder.
- Toast ondertussen het brood in de broodrooster.
- Besmeer de toast met hummus. Werk af met de tomaatjes en verse kruiden en sla naar keuze.
- Je kan de hummus 2 dagen van tevoren maken. Bewaar in een afgesloten bakje in de koelkast. Geniet!