- Garam Masala: De naam betekent letterlijk “hete kruidenmix” in het Hindi en vind je terug in bijna elke hartige bereiding van de Indiase keuken.
- Kurkuma: De dieporanje kleur van dit kruid en zijn intense, warme smaak werken perfect in curry’s als deze.
- Chili: Deze chili vlokken worden verbouwd in de forest garden van Dilip in Sri Lanka. Met een score van 60.000 tot 70.000 op de Scoville-schaal, is hij dus sissend heet. Gebruik deze chili dus voorzichtig en met mate.
- Happy Roots: Een heerlijke mix bestaande uit lookpoeder, rozemarijn, sesam en chili. Perfect voor het naanbrood, maar ook ideaal voor aardappelgerechten zoals puree, rösti, of frieten.
- Aantal personen: 2
- Bereidingstijd: 75 minuten
Dit receptje is zo eenvoudig, maar vooral zo lekker, dit smaakt naar échte Chicken Tikka Masala (of dat is toch wat mijn lief zegt, en die is zot van dit gerechtje). De yoghurt helpt de kip heerlijk mals worden in dit recept. Samen met de toegevoegde kruiden en rijke saus van tomaten en room, geeft het de kip lekker veel smaak. Het is romig, perfect gekruid, en wordt het best geserveerd met gestoomde rijst en warme naan, ideaal voor het opscheppen van al die saus. Opm: Het kan zijn dat de hoeveelheid kip in het receptje wat veel lijkt, goeie tip is dan ook om de overschot gewoon de dag erna als lunch op te eten! Je kan het natuurlijk ook invriezen 😉
ingredienten
- 1/2 grote witte ui, in vier gesneden
- 1/2 sjalot, in vier gesneden
- 3 teentjes look
- 1 klein stukje verse gember, geschild
- 1,5 el garam masala
- 1 tl kurkuma
- 1 tl zout
- 0,5 tl chilivlokken (of naar smaak)
- 125 g zilvervliesrijst (gewone rijst kan ook)
- 250 à 300 g kippenblokjes
- 50 g Griekse yoghurt
- 1/2 blikje kokosmelk
- 1/2 blikje tomatenpuree
- Handvol koriander
- 1 pakje naanmix van Niamh
- 280 ml water
- 25 ml olijfolie
- 125 g rijst
Bereiding
Voor het naanbrood
- Meng de mix voor het naanbrood, met water en de olijfolie.
- Kneed het deeg minstens 5 minuten of gebruik een keukenmachine die kan kneden.
- Laat het deeg 60 minuten afgedekt rijzen op kamertemperatuur.
- Verdeel het deeg in 12 gelijke bollen.
- Laat nog 10 minuten afgedekt rijzen.
- Rol het deeg uit, en bak goudbruin in een pan.
- Tip: werk af met olijfolie en met je favoriete kruiden (vb. bij mij zijn dat de happy roots kruiden van Mill & Mortar) voor je ze in de pan bakt.
Voor de currypasta
- Om de currypasta te maken, meng je in een blender of keukenmachine de ui, sjalot, knoflook, gember, garam masala, kurkuma, zout en chilivlokken.
- Mix tot er een gladde pasta ontstaat.
- Je kan dit natuurlijk ook altijd in de supermarkt kopen, maar zelfgemaakt is toch ook de moeite!
Voor de kip
- Combineer 2 el currypasta, de kip en yoghurt in een diepvrieszakje.
- Sluit het zakje en masseer het mengsel met de kip om de kip zo volledig te bedekken. Marineren voor minstens 30 minuten tot één nacht in de koelkast.
- Kook de rijst volgens de verpakking.
- Verwarm een grote koekenpan op middelmatig vuur. Bak 2 el van de currypasta kort in een pan. Roer de kip, de kokosmelk en de tomatenpuree erdoor. Dek af en kook tot de kip gaar is, 15 tot 20 minuten. Verwijder het deksel en laat het geheel sudderen tot de saus iets dikker wordt, nog ongeveer 5 minuten.
- Roer de koriander erdoor en serveer de kip met rijst en het naanbrood.
- De rest van de currypasta kan je perfect invriezen voor de toekomst.
UITGETEST? Laat het mij weten via #HELENKOOKT!