Je bekijkt nu Menu 3 – “veggie” editie

Menu 3 – “veggie” editie

Ook veggies kunnen genieten van een heerlijke kerstmenu, namelijk “de veggie” editie. Vier heerlijke, vegetarische gerechten die sowieso in de smaak zullen vallen tijdens de feestdagen! 

Printversie nodig? Veggie – kerstmenu

Opmerking: Aangezien alle recepten reeds in het verleden uitgebreid werden uitgeschreven, zal ik telkens verwijzen naar de juiste pagina hier op de website. Enkel indien het een volledig nieuw recept betreft, wordt het wel onder de foto uitgeschreven.

Opmerking: de menu is telkens samengesteld voor vier personen. Hou dit dus ook zeker in het achterhoofd.

Tip: Lees alle recepten eerst rustig door vooraleer je aan de slag gaat. Op die manier weet je een beetje de structuur die zal worden gevolgd en kan je (hopelijk) geen stappen vergeten.  

Hapje: Gebakken geitenkaas met rozijn

Het receptje kan je hier terugvinden. 

 

Voorgerecht: Ravioli met champignons en verse truffel

Het receptje kan je hier terugvinden.

Hoofdgerecht: Veggie Wellington, seizoensgroenten en kroketjes  

Foto genomen door de liefste Dorothee Dubois.

Ingredienten

Voor de Wellington

  • 2 grote zoete aardappels, geschild en in blokjes van 1 cm gesneden
  • Olijfolie
  • Peper  en zout
  • 1 ui, fijngesneden
  • 2 teentjes knoflook, geplet
  • 350 g kastanjechampignons, fijngesneden
  • 100 g paneermeel
  • 50 g fijngehakte noten (pecannoten, walnoten…)
  • 1 takje rozemarijn, fijngesneden
  • 1 rechthoekig vel bladerdeeg
  • 3 el (plantaardige) melk

Voor de spruitjes 

  • 500 g spruitjes 
  • Scheutje olijfolie 
  • Peper en zout 
  • Pitjes van 1 granaatappel 

Bereiding 

Voor de Wellington (kan je op voorhand maken)

  1. Verwarm de oven voor op 200 °C.
  2. Meng de zoete aardappelblokjes met 2 el olijfolie en kruid goed met peper en zout. Bak 15 min. op een met bakpapier beklede bakplaat in de oven.
  3. Verhit een scheutje olijfolie in een grote pan op een matig vuur en bak de ui, knoflook en kastanjechampignons tot de champignons volledig gebakken zijn. Dat duurt ± 15 min.
  4. Voeg de zoete aardappelblokjes, het paneermeel, de noten en de rozemarijn toe. Kruid met peper en zout. Het geheel moet droog genoeg zijn om op vulling te lijken, maar niet te droog. Haal van het vuur en laat even afkoelen.
  5. Rol het bladerdeeg uit op een met bakpapier beklede bakplaat. Schep de afgekoelde vulling in het midden in een rechte lijn. Laat ± 7 cm vrij rond de randen. Maak aan beide kanten van de vulling een reeks diagonale insnijdingen van ± 2 cm. 
  6. Vouw beide uiteinden (boven- en onderkant) omhoog en vlecht de stroken dan over de bovenkant van de vulling, afwisselend aan beide kanten. Je krijgt dan een vlechtmotief zoals je op de foto kan zien. Uit het restje deeg dat je los zou moeten snijden, kan je een ster snijden en deze erop leggen.
  7. Bestrijk het deeg met melk (of een losgeklopt ei) voor een goudbruin kleurtje in de oven.
  8. Bak gedurende 35 à 40 min. tot het goudbruin is. Laat even rusten.
  9. Maak ondertussen de spruiten door die overlangs te snijden en te mengen met een scheut olijfolie. Kruid met peper en zout. Plaats de spruitjes de laatste 25 min. mee in de oven, samen met je Wellington. Werk af met de granaatappelpitjes.

Tip: serveer met (vegan) kroketjes of puree en eventueel veenbessensaus.

 

Dessert: Mini crème brûlée cheesecakes

Het laatste receptje van deze menu kan je hier terugvinden.

Ziezo, dat was deel 3! 

Laat gerust weten of deze menu tijdens de feestdagen op jouw tafel verschijnt. En heb je in de tussentijd een vraagje of opmerking? Laat het mij weten via de comments of stuur een mailtje naar info@helenkookt.be! 

Veel liefs,

Helen 

Geef een reactie