48 uur in Oise, Frankrijk

48 uur in Oise, Frankrijk

48 uur in Oise

Oise, een streek in het noorden van Frankrijk, net boven Parijs en ongeveer een 2,5 – 3uur rijden van Antwerpen. Je kent Oise misschien wel van je doorrit naar Parijs of naar het Zuiden. Maar geloof mij als ik zeg dat Oise een stop meer dan waard is!

Niet alleen kan je er genieten van cultuur, natuur of een rijke geschiedenis maar ook culinair zit het wel snor in Oise. Wij spendeerden ongeveer 48 uur in deze mooie regio, wat zeker voldoende was om enkele prachtige hoogtepunten te ontdekken. 

Benieuwd naar wat wij exact deden in Oise? Here you go! 

Dag 1 

Wij kwamen rond de middag toe in het pittoreske Gerberoy. Het dorpje behoort tot één van de mooiste dorpjes van Frankrijk, en wij weten waarom! Overal waan je je in een sprookje met schattige steegjes en huizen. 

Wij aten ’s middags bij Jardin des Ifs. Een gezellig restaurant gelegen in een prachtige tuin. Het restaurant is zelfs al gebruikt geweest als filmset (of zo werd mij toch verteld 😉).

Daarna brachten we een bezoekje aan de tuinen van Henri Le Sidaner, ook in Gerberoy, die inspiratie boden voor heel wat werken van de Franse kunstschilder, Henri Le Sidaner.

Na ons bezoek aan Gerberoy trokken we naar Beauvais, een 30-tal minuten verderop, waar we heerlijk dineerden bij Le Senso en ’s avonds tot rust konden komen bij Chez Hortense

Dag 2

Op dag twee brachten we een bezoekje aan Château de Chantilly, gelegen in – je kan het wel raden – Chantilly. Ik kende dit stadje voornamelijk van de slagroom, ook wel gekend als crème Chantilly, maar voor de paardenliefhebbers is dit ook een place to be

Het kasteel van Chantilly bestaat uit twee delen, één uit de 16e eeuw en een nieuwer gedeelte uit de 19e eeuw. Niet alleen is het kasteel zelf al architecturaal een pronkstuk, ook de tuinen zijn zeker een bezoek waard. Ze lijken namelijk op een kleinere versie van de tuinen in Versaille. 

Zoals gezegd, staat Chantilly bekend om zijn paardensport. Bij het kasteel vind je dan ook enorme paardenstallen met daarin een museum en op sommige momenten kan je hier ook een grote paardenshow meepikken. 

Laat je voeten even rusten tijdens de lunch bij Le Vertugadin, op een vijftal minuten wandelen van het kasteel. De gekke uitbater die de meest geweldige verhalen heeft over Chantilly krijg je er voor niets bij ;-). 

Wij sprongen daarna op een elektrische fiets van Bobebike en fietsen met de sympathieke Antoine door en rond de bossen van Chantilly. 

Overnachten deden we deze keer iets verderop in het dorpje Chamant in het gezellige L’Aunette Cottage, waar we ’s avonds ook genoten van de culinaire talenten van onze gastheer. De avond kan je afsluiten met een nachtelijke duik in het verwarmd zwembad.

Tip: tussen Chantilly en Chamant passeer je het kleine, historische dorpje Senlis. Leuk als kleine tussenstop. 

Dag 3

We eindigden onze trip in het gezellige Compiègne waar we een bezoek brachten aan het Château de Compiègne. Het paleis werd in 1751 gebouwd door Lodewijk XVI en is later zelfs bewoond door Napoleon en zijn familieleden. Ook dit paleis beschikt uiteraard over prachtige tuinen die grenzen aan de bossen van Compiègne.

Voor we in de auto sprongen en huiswaarts keerden, genoten we nog één keer van de lekkere Franse keuken in Les Accordailles

Oise, à la prochaine! 

Geef een antwoord