Twee weken geleden was het de Vlaamse ‘Week van de Bij’ die liep van 31 mei tot 7 juni 2020.
Tijdens de Week van de Bij nemen we het op voor zowel de solitaire bijen en hommels als de honingbijen, want we vergeten het misschien soms, maar bijen spelen een zeer belangrijke rol in onze voedingsketen en zorgen zij voor het voortbestaan van heel wat ingrediënten die wij dagdagelijks gebruiken in onze keuken.
Honingbijen, solitaire bijen en hommels zorgen ervoor dat we kunnen genieten van heerlijk fruit zoals kersen, appelen, braambessen, frambozen en mango’s. Ook groenten zoals courgettes, paprika’s, avocado’s zouden verdwijnen zonder de bij. Minder voor de hand liggend: ook zonnebloemolie en mosterd zijn vanaf dan verleden tijd.
Samen met Meli probeer ik langs deze weg mee de aandacht te vestigen op het belang van deze kleine beestjes. Want ondanks dat ik er soms misschien wel wat bang voor ben – volledig onterecht eigenlijk, want die doen geen vlieg kwaad -, moet ik ook wel toegeven dat ze té belangrijk zijn voor ons. Dus wat kunnen wij doen om de bijen een handje te helpen?
1. Tover je tuin om tot een bijenparadijs: Plant bloemen in je tuin die veel nectar bevatten, zoals lavendel, krokussen en sneeuwvlokjes.
2. Open een bijenhotel, het is namelijk niet gemakkelijk voor bijen om een plekje te vinden waar ze hun nest kunnen bouwen. Voldoende stronken hout of wat losse aarde in de tuin zijn al voldoende. Je kan ook zelf een bijenhotel maken of eentje kopen zoals op de foto in de natuurwinkel.
3. Probeer geen pesticiden te gebruiken. Bijen kunnen per ongeluk de chemische stoffen opeten of er jammer genoeg ook in verdrinken. Goeie tip, ik gebruikte onlangs een mengeling van afwasmiddel en water om bladluis weg te krijgen van mijn basilicum!
En voor een paar heerlijke recepten met honing in de hoofdrol kan je zeker eens een kijkje nemen op de website:
1. Herfstsalade met honing en pompoen