Je bekijkt nu Weekendje weg – De Achterhoek

Weekendje weg – De Achterhoek

Afgelopen weekend trokken Jonas en ik door De Achterhoek. Na ons bezoek aan Flevoland vorig jaar, waren we zeer benieuwd naar wat deze voor ons nog onontdekte streek te bieden had. Wanneer je denkt aan een ontspannen weekendje weg in Nederland, is De Achterhoek namelijk misschien niet de eerste plek waar je aan denkt.

Wij waren dan ook zeer aangenaam verrast door deze verborgen parel in het oosten van Gelderland die een verrassende mix bood van cultuur (denk maar aan kastelen, oude dorpjes en diverse musea), natuur (weilanden, kabbelende beekjes, bossen,..) en enkele culinaire hoogstandjes (in de herfst trouwens gekend om zijn wildklassiekers). 

Dag 1

Groenlo: Vroeg begonnen, is half gewonnen

We begonnen ons weekend in Groenlo, een stadje met een rijke geschiedenis, wat je nog perfect ziet aan de grachten, kanonnen en bastions die je in de stad kan terugvinden. Om de zoveel jaar kan je hier trouwens genieten van de “Slag om Grolle”, een historisch evenement waarbij het Beleg van Grol uit 1627 (de inname van het door Spaanse troepen bezette stadje) wordt nagespeeld. Drie dagen lang wordt je hier terug gekatapulteerd naar 1627. Denk maar aan kampementen, ambachten en het naspelen van de belegering.

Rond de middag arriveerden we bij Stadsbrouwerij Brouwersnös, gelegen in Villa Adriana – een historische villa met een eigen bierverleden -, voor een rondleiding en een heerlijke proeverij. Deze ambachtelijke brouwerij maakt niet alleen smaakvolle bieren, maar de passie van de brouwers voor hun vak is aanstekelijk. Een absolute must-do voor bierliefhebbers! Wist je trouwens dat het woord “nös” afstamt van “oude nest”, verwijzend naar de drie initiatiefnemers van Brouwersnös die na al die jaren terugkeerden naar Groenlo om daar hun avontuur in de brouwerij te beginnen.

Na de rondleiding genoten we van een lunch in het proeflokaal van Brouwersnös. Met uitzicht op de omgeving en een lekker lokaal biertje in de hand, was ons weekend perfect van start gegaan.

Kaas, kaas, kaas

In de middag reden we naar Kaasboerderij Weenink in Lievelde, waar we alles leerden over de lokale kazen en fruitlikeuren. We namen een kijkje in de koeienstal, mochten even piepen in de kaasopslag en genoten zelf van enkele heerlijke stukjes kaas. Een bezoek aan de boerderijwinkel is trouwens een aanrader; je kunt er heerlijke streekproducten kopen die je niet meteen ergens anders vindt. 

   

De charme van Bronkhorst

Een ritje door het landschap van de Achterhoek bracht ons vervolgens naar het charmante Bronkhorst, het kleinste stadje van Nederland. We checkten in bij Herberg de Gouden Leeuw, een sfeervol hotel ondergebracht is een voormalige stadsboerderij dat perfect was om even op adem te komen. De avond sloten we af met een uitgebreid diner in het bijbehorende restaurant, waar we konden genieten van wildgerechten. Culinair is de herfst namelijk hét seizoen bij uitstek om De Achterhoek te ontdekken. Het wildseizoen gaat dan officieel van start, wat gepaard gaat met heerlijke wildarrangementen in verschillende restaurants.

Dag 2

Lokale wijnen en het boerenleven in de stad

Na een goed ontbijt in de herberg stond een bezoek aan Wijngaard Um D’n Olden Schmid op het programma. Door het natte voorjaar kon de pluk dit weekend pas aanvatten, waardoor iedereen op de wijngaard druk in de weer was. Na een korte wandeling rond de wijngaard vetrokken we dan ook meteen naar onze volgende stop: de Stadsboerin in Doetinchem.

Op het terrein van de voormalige gevangenis “De Kruisberg” werden we rondgeleid door dit unieke stadslandbouwproject. Hier worden groenten, fruit en kruiden in harmonie met de natuur verbouwd, en dat eigenlijk in het midden van de stad. Je kan een bezoekje brengen aan de bijen- en vlindertuin, de bloempluktuin, de serre met heerlijke tomaten en zelfs genieten van de heerlijke gerechten met ingrediënten vers uit de tuin.

Culinair genieten in Doetinchem en omstreken

Voor de lunch streken we neer bij Eetwinkel van Mien in Doetinchem, waar we hartelijk werden ontvangen door de lieve Monique. Deze eetwinkel is een eerbetoon aan lekker en lokaal eten. Niet alleen kan je hier genieten van mooie producten uit De Achterhoek, ook kan je zelf iets eten en drinken ter plaatse in de gezellige eetkamer of in de zomerse stadstuin.

In de namiddag was het tijd voor een bezoek aan Wijngoed Montferland, waar we wederom genoten van een heerlijke proeverij. De wijngaard ligt prachtig tussen de heuvels en de eigenaar vertelde gepassioneerd over de geschiedenis van het wijngoed. Uiteraard namen we enkele flessen wijn mee als aandenken 😉.

Na een drukke dag checkten we in bij Boetiekhotel Villa Wanrooy, in hetzelfde gebouw als de Eetwinkel van Mien. We sliepen in één van de drie Walhuisjes naast de Eetwinkel. De dag sloten we af met een diner bij LEV Foodbar, een absolute aanrader voor liefhebbers van gastronomie. Het restaurant heeft zelfs een Michelin BIB Gourmand ontvangen!

Dag 3

Zoete lekkernijen

Onze laatste dag begon met een rustig ontbijt in Villa Wanrooy, waarna we koers zetten naar Nougaterie Jerom. Waar Karin en Jeroen tien jaar geleden nog ambachtelijke nougat maakten in hun keuken en schuur, doen ze dit sinds 2023 in hun winkel en atelier in Vierakker. Tijdens ons bezoek aan hun winkel viel meteen de heerlijke passie voor hun product op. Deze lieve mensen hebben een hart voor wat ze doen, en proberen dit liefst van al met zo lokaal mogelijke ingrediënten te doen. Denk maar aan eieren uit Doetinchem, hazelnoten uit Breedebroek, fruit en honing uit de streek. We gingen dan ook niet met lege handen naar huis.

 

Historisch Doesburg

Na de zoete lekkernijen was het tijd voor een lunch bij De Waag in Doesburg, het oudste horecabedrijf van Nederland. De traditionele gerechten met Doesburgsche mosterd waren een ware traktatie, en de historische sfeer van het gebouw neemt je meteen terug mee in de tijd.

Om ons weekend af te sluiten, maakten we een stadswandeling door Doesburg, onder leiding van onze stadsgids, Margeet. Doesburg is een prachtige Hanzestad met een rijke geschiedenis en staat bekend om de beroemde mosterd (waar we uiteraard een potje van meenamen). Je kan de stad perfect te voet verkennen: verdwaal tussen de kronkelende straatjes en authentieke pleinen, bewonder de gekleurde gevels, sta even stil bij de Martinikerk en geniet van een laatste borrel bij Het Arsenaal 1309, een culinaire hotspot gelegen in een oud klooster waar we genoten van een verfrissende (non-alcoholische) versnapering uit hun Kombucha kelder.

Men zegt soms dat De Achterhoekers de Bourgondiërs zijn van het oosten. Na dit weekend kunnen we dit enkel en alleen maar beamen. Deze streek heeft zoveel te bieden voor wie op zoek is naar rust enerzijds, maar ook naar prachtige en diverse natuur en lokale lekkernijen anderzijds. Van de uitgestrekte wijngaarden, vele (kaas)boerderijen, tot de historische stadjes en culinaire verrassingen – wij komen graag nog eens terug.

Ziezo, hopelijk hebben jullie voldoende informatie met deze tips en leuke adresjes! Zou je toch nog vragen hebben, aarzel dan niet om mij een mailtje te sturen of te reageren onder deze post! 

Geef een reactie