Je bekijkt nu Weekendje weg Flevoland

Weekendje weg Flevoland

Afgelopen weekend trokken Jonas en ik door Flevoland. Vergis je niet, Flevoland is niet één of ander onbekend pretpark, maar een provincie in Nederland. Eentje die trouwens vaak onterecht over het hoofd wordt gezien door reizigers. Officieel bestaat Flevoland nog maar sinds 1986. Daarvoor was dit stuk van Nederland namelijk gewoonweg zee. Je leest het juist, de Nederlandse overheid besliste na de Tweede Wereldoorlog om dit stuk land droog te leggen en er nieuwe landbouwgrond en woongelegenheid te creëren. Ik neem je dan ook graag mee op een verrassende trip door deze bijzondere regio

Dag 1 

Bezoek aan Urk

Ons weekend begon op Urk, een schilderachtig vissersdorpje aan de voormalige Zuiderzee. Je leest het juist, ik zeg “op Urk”. Urk was namelijk tot de jaren ‘40 een eiland in het midden van de zee. We werden hier dan ook meteen verrast door de historische charme en authentieke sfeer van het oude centrum en van de haven. Naast het feit dat Urk een van de oudste bewoonde plekken in Nederland is, is het ook het meest christelijke dorp van Nederland. Tijdens de Ginkies tour (= een wandeling door de smalle straatjes die Urk in overvloed heeft) werden we dan ook even terug gezogen naar de tijd van toen.

Culinaire tip in de buurt:

  • Salades en lekkere broodjes bij De Oude Bakkerij
  • Typische visbereidingen en gefrituurde vis bij Visspecialiteiten Baarsen
  • Gezellig tafelen aan de haven in Restaurant De Boet

Voedselbos, Emmeloord

Vervolgens trokken we door naar Emmeloord, het hart van de Noordoostpolder, naar het Voedselbos. Het Voedselbos was initieel een reeds bestaand bos, waar – na zware aantastingen aan heel wat van de bomen – besloten werd om met de hulp van een groep vrijwilligers deze bomen te kappen en de vrijgekomen ruimtes te gebruiken als voedselbos. Tijdens een wandeling door het bos ontdek je dan ook een uitgebreid kruidenpad, bijenstallen, appel- en perenbomen, bramen- en frambozenstruiken, aardappelen, pompoenen, etc. Tijdens het plukseizoen mag je zelfs bramen, frambozen, etc. plukken voor eigen consumptie. 

Culinaire tip in de buurt:

  • Le Mirage in Emmeloord, waar de producten zo veel mogelijk uit de Noordoostpolder of bij lokale boeren en leveranciers worden gehaald. 

Dag 2

Shoppen in Almere

We zetten onze reis verder naar Almere, een stad die het tegenovergestelde lijkt van het historische Urk. Hier vonden we een stad vol moderne architectuur, bruisende winkelstraten en talloze recreatiemogelijkheden. Het indrukwekkende shoppingcentrum Citymall Almere is een paradijs voor shopaholics met maar liefst 400 winkels. Als echte foodie kon een bezoekje aan enkele food of lifestyle gerelateerde zaken uiteraard niet ontbreken. Wij namen een kijkje bij:  

  • Drewes koffie en thee speciaalzaak
  • Villa chocola
  • Unieke woonaccessoires bij Kaky
  • Kookbenodigdheden bij Cookinglife

Culinaire tip in de buurt:

  • Lekkere sharingsdishes en cocktails bij BoutiQ

Tip: Begin je trip naar Almere bij VVV Almere waar je heel wat ideetjes kan op doen voor bijvoorbeeld een wandeling of fietsroute door Almere, of waar je zelfs een souvenirtje kan kopen. Zo kan je ook heel wat lokale producten terugvinden uit “Oosterwold“; een uniek stuk in Almere waar de bewoners zelf de plek en omvang van hun kavel en woning kiezen. Zij maken dus zélf het beleid in deze regio, en de overheid komt niet tussen. 

Wijn maken bij El Placer

In de namiddag waagden we ons aan iets wat we al heel lang eens wilden proberen: wijn maken. Oké, Jonas en ik genieten enorm van een glaasje wijn, zeker in een idyllische setting zoals een wijngaard, maar wijn maken is toch weer een stapje verder. We werden uitgenodigd bij Johan en Lidwien in hun biologische wijngaard in Lelystad, waar ze geen gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen, maar de focus leggen op alternatieve middelen zoals onderbegroeiing en bestrijden met compostextract. Je leert de basisbeginselen van het wijn maken in de praktijk, en aan het einde van de workshop ga je naar huis met een grote fles van je eigen wijn-in-wording. Een tastbare en hopelijk ook lekkere herinnering aan ons wijnmakerij-avontuur in Lelystad. Nadat de flessen bijna sneuvelden tijdens onze autorit zijn ook wij zéér benieuwd naar het eindresultaat! 

Culinaire tip in de buurt:

  • Dineren met zicht op de haven bij MJ Café in Lelystad (het adres is niet voor niets “Schoonzicht 224”). 

Dag 3

Geschiedenis op Schokland

Oorspronkelijk werd er voorzien dat we deze ochtend mochten deelnemen aan een appel- en perenplukdag bij Fruithal Smits in Zeewolde. Wegens een klein probleempje in de communicatie bleek deze plukdag echter niet dit weekend te zijn, maar het volgende. Gelukkig was één van de verantwoordelijken tóch aanwezig op de boomgaard en mochten we een kijkje nemen tussen de appel- en perenbomen. We kregen zelfs een heerlijke fles appel- en perensap mee naar huis. 

Aangezien we pas in de namiddag op onze volgende stop moesten zijn, besloten we in de tussentijd een kijkje te nemen op Schokland. Ook hier zeg ik weer “op” want ook Schokland is een voormalig eiland dat tegenwoordig op de drooggevallen poldergronden van Flevoland ligt, en omwille van zijn historische betekenis ook op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. Toevallig was het “Openmonumentendag”, dus konden we gratis een bezoek brengen aan het museum, wat trouwens een dikke aanrader was. Je leert hoe Schokland tot de 15e eeuw een schiereiland was, maar doorheen de eeuwen steeds meer opgeslorpt wordt door de zee. 

Tip: Helaas konden we deze tip zelf niet testen door tijdstekort, maar we raden echt aan om een fiets- of wandeltocht te doen rond het ‘voormalige’ eiland. Je kan zelfs fietsen huren bij het museum voor slechts €3.50 per uur. 

High tea bij boerin Eline

We eindigden ons weekend bij boerin Eline voor een gezellige high tea en rondleiding op haar boerderij in Swifterbant. Naast het houden van koeien, telen zij diverse producten zoals aardappels, tarwe en uien. We mochten genieten van heel wat heerlijke lekkernijen op wederom een unieke setting, omringd door de velden en natuur van Flevoland. Wat mij meteen opviel bij Eline, maar eigenlijk bij alle inwoners van deze unieke provincie, is hoe gastvrij ze wel niet zijn. De inwoners van Flevoland zijn trots op hun provincie en delen graag hun verhalen en liefde voor deze bijzondere plek.

Overnachten bij Onze Kas, Lelystad

Wij overnachtten trouwens bij Onze Kas in Lelystad, de perfecte uitvalsbasis voor een weekend in Flevoland. Omringd door het geluid van de vogels en de prachtige natuur genoten we elke ochtend van een ontbijt in de aangrenzende “kas”. Helaas gaat de horecagelegenheid later dit jaar definitief sluiten, maar de kamers blijven wel nog steeds beschikbaar. Voor meer informatie neem je best een kijkje op hun website

Kortom, ons weekend in Flevoland was een ervaring vol verrassende geschiedenis, natuurpracht en enorme gastvrijheid. De provincie heeft veel meer te bieden dan je op het eerste gezicht zou denken en is absoluut een bezoekje waard. Ik kijk er al naar uit om terug te keren en meer van dit verborgen juweeltje van Nederland te ontdekken. 

Tip: Wil je nog meer leren over Flevoland? Tom Waes wijdde zelfs een aflevering van Reizen Waes aan deze streek. Je kan deze normaal gezien nog bekijken via deze link

Ziezo, hopelijk hebben jullie voldoende informatie met deze tips en leuke adresjes! Zou je toch nog vragen hebben, aarzel dan niet om mij een mailtje te sturen of te reageren onder deze post! 

Geef een reactie