Paella

Paella

Een tijdje geleden kreeg ik een leuk mailtje over #WorldPaellaDay. Op maandag 20 september viert Valencia namelijk de Dag van Paella (kan het nog Spaanser?), en dit jaar wordt tevens de tweede editie van de World Paella Cup georganiseerd waarbij acht chefs uit verschillende landen strijden om de beker. Dit jaar neemt er ook een Belgische deelnemer mee, dus leek het mij dé ideale gelegenheid om ook mij ook eens aan een paella recept te wagen. 

Eerlijk is eerlijk, ik had nog nooit paella gemaakt dus schrikte het hele gebeuren mij toch een beetje af, maar dankzij jullie goeie tips & tricks heb ik er mij toch een keertje aan gewaagd. Ik gebruikte voor mijn versie een mix van het receptje van Caroline van Avocado Van de Duivel voor Pimenton en eentje van Belle Perez en Sofie Dumont voor Njam. Alle credits gaan dus volledig naar hen. 

 

ingredienten

  • 250 g Paella rijst (Arroz bomba) 
  • 1 l bouillon 
  • 150 g inktvisringen
  • 2 uien 
  • 6 teentjes look 
  • 300 ml witte wijn 
  • 3 tomaten
  • 2 paprika’s 
  • 1 citroen 
  • 1 kg mosselen 
  • 100 g gekookte langoustines 
  • 1 tl saffraan
  • Snufje chilipoeder
  • Snufje paprikapoeder 
  • Peterselie, afwerking 

Bereiding

  • Pel de uien en de look, en snij deze vervolgens fijn.
  • Spoel de mosselen grondig in koud water. 
  • Verhit een scheutje olijfolie in een grote pan (*). Voeg een beetje look (1 à 2 gesneden teentjes) toe en stoof eventjes aan. Voeg de mosselen toe. Blus met 150 ml witte wijn en kruid met peper en zout. Zet het deksel op de pot en laat 7 minuten garen op een matig vuur. Giet de mosselen af zodra deze klaar zijn. 
  • Snij ondertussen de tomaten en paprika in kleine blokjes. 
  • Verhit de resterende look en uien in een scheut olijfolie en bak even aan. Voeg de gesneden tomaat en paprika toe. Stoof gedurende 10 minuten op een matig vuur. 
  • Voeg de rijst toe. Blus met de bouillon en de resterende wijn tot alles volledig onder staat. Laat 15 minuten pruttelen op een zacht vuurtje. Roer af en toe voorzichtig. Proef of de rijst voldoende gaar is naar jouw smaak. 
  •  Leg de mosselen (sommige met, sommige zonder schelp), inktvisringen en gekookte langoustines op de rijst. Dek het geheel af met aluminiumfolie en verhoog het vuur, zodat de aangebakken rijst onderaan de pan kan karamelliseren. Dit noemen ze de “soccarat”. Hou dit goed in de gaten. 
  • Haal de paella van het vuur en werk het geheel af met vers gesneden peterselie en enkele partjes citroen. 
  •  Smakelijk! 

Uitgetest? Laat het dan weten via de hashtag #HELENKOOKT!

(*) Je kan uiteraard steeds een paella pan gebruiken, maar ik gebruikte een grote gewone pan met hogere rand. 

Geef een reactie