Je bekijkt nu Bewust Belgisch: Foodbag – mijn antwoord op een drukke week

Bewust Belgisch: Foodbag – mijn antwoord op een drukke week

Foodbag, een naam die wellicht wel bekend in de oren klinkt en dat kan heel goed zijn, want ik heb er al enkele keren (vb. bij de feestdagen of ook hier) over geschreven en vooral mijn enthousiasme over geuit. Voor diegene die toch niet weten wie of wat Foodbag juist is, probeer ik het in dit artikeltje uit te leggen en vooral waarom ik zo’n fan ben van hun!

Foodbag levert maaltijdboxen aan huis met daarin kwaliteitsvolle en seizoensgebonden ingrediënten, bij voorkeur van Belgische en biologische oorsprong. De Foodbag-menuplanners stellen elke week 14 gezonde en gevarieerde gerechten voor, waar jij er drie of vier uitpikt en zo je eigen, persoonlijke maaltijdbox samenstelt. Of je nu gaat voor (een mix van) vegetarische, originele, kindvriendelijk en snelle of Sanaproof gerechten. Dankzij de praktische en eenvoudige receptenkaarten tover je in no time een heerlijke maaltijd op tafel.

Dat klinkt als muziek in de oren toch? Wel eigenlijk is het dat ook, want na al die keren Foodbag blijf ik toch steeds aangenaam verrast. Natuurlijk zijn er pro’s en contra’s aan alles, dus ook aan dit;

PRO 

1. Bij Foodbag houden ze ervan om samen te werken met lokale producenten; de producten komen dus van eigen bodem. Hierdoor ontvang je telkens seizoensgebonden ingrediënten. Je kookt zelf, maar wel met de beste ingrediënten.

2. Het is meestal snel, dat kan ik echt niet ontkennen. Ik zeg meestal, want niet alle receptjes waren zo snel klaar en vergde vaak iets meer snijwerk of voorbereidingswerk. Ik raad het dan ook om deze gerechtjes in te plannen op moment waarop je vroeger thuis bent, of als je eens wat meer tijd hebt (klinkt logisch hé). De recepten in de ‘snelle categorie’ waren wel degelijk snel klaar! Niet alleen was ik daar op minder dan een half uur klaar, ook de hoevelheid afwas was zeer weinig.

3. Deze week aten wij bijna uitsluitend vegetarisch, en voor iemand die graag eens vlees of vis eet, was dat absoluut geen straf. Integendeel, elk gerecht was zo smaakvol en bestond vaak uit verrassende en nieuwe smaakcombinaties (denk maar aan de portobelloburger met pickles).

4. Alle receptjes worden op duidelijke receptenkaarten getypt. Ik heb alle receptenfiches al mooi in mijn mapje gestoken, want ik ben er van overtuigd dat ik ze in de toekomst nog eens ga testen.

5. Misschien is dit wel de belangrijkste pro, maar Foodbag werkt met een eigen koerierdienst ‘Foodwheels’. Niet zómaar een koerierdienst, maar om hun maaltijdboxen aan je voordeur te krijgen, schakelen ze vijftigplussers en gepensioneerden in. Dus telkens ik een Foodbag levering krijg, sla ik een klein klapje met de meneer of mevrouw die de levering komt doen, en geloof mij, die mensen zitten nog vol energie! Een super leuk initiatief als je het mij vraagt!

CONTRA

1. Dit is een puntje dat ik reeds aanhaalde in een vorige post, en waar ik echt geloof dat er toch een oplossing voor gevonden kan worden. Bij Foodbag kopen ze enkel in wat ze nodig hebben. Hierdoor hoeven ze geen voedingsproducten weg te gooien of te vernietigen. Ik bestelde de kookbox voor 2 personen. De meeste ingrediënten zijn precies afgemeten, maar bij de groenten is het bv. moeilijk om een halve courgette i.p.v. een hele te leveren. Daarom heb ik op het einde van de rit wel veel groenten voor de helft nog over. Een leuke tip zou zijn om deze groenten te verwerken in de recepten van de dag er na. Of een extra fiche bij te voegen waar je een ‘restjesrecept’ geeft. Zo kunnen alle kleine resten toch nog verwerkt worden.

Geef een reactie