Oktober. De dagen worden korter, de temperaturen liggen lager, maar het gezelligheidsniveau stijgt zienderogen. Het ideale moment om je vrienden op te trommelen en samen te genieten van een lekker kaasplankje en een heerlijk glaasje wijn. Want geef toe, daar kijken we toch allemaal enorm naar uit ;-).
Het grote voordeel aan kaas- en wijnavonden is (behalve dan dat je heel veel kaas kan eten) dat je niet urenlang in de keuken hoeft te staan, naar hartenlust kan variëren met kazen en op die manier voor ieders wat wils kan voorzien. En geloof mij, een Pinterest perfect kaasplankje maken lijkt misschien intimiderend, maar het is eigenlijk heel eenvoudig!
Mijn belangrijkste kaastips:
Haal je kazen een uur tot anderhalf uur op voorhand uit de koelkast, zodat ze op temperatuur kunnen komen. De smaak van de kaas komt op die manier het beste tot zijn recht.
Neem een grote plank naar keuze, dit mag zowel een ronde als een rechthoekige zijn. Plaats hierop eerst de grotere elementen zoals potjes en vervolgens de stukken kaas. Breng een beetje variatie in de kazen die je kiest en wissel af tussen zowel zachtere als een paar hardere kazen.
Ik snij mijn stukken kaas altijd in iets kleinere stukjes. Niet alleen oogt dit mooier, het maakt het ook iets eenvoudiger om te eten. Heb je graag nog wat variatie? Voeg dan ook wat vlees toe zoals salami en gerookte ham.
Vul de gaatjes op de plank nu verder op door zowel vers als gedroogd fruit toe te voegen, maar ook noten, confituurtjes en enkele dips. Serveer met zowel zoetere crackers of broodsoorten als stokbrood.
Ook wat de dranken betreft, kan je variëren tussen een lichte witte of soepele rode wijn. Wil je het eens een tikkeltje anders doen, dan kan je kiezen voor een mooi Belgisch biertje. Wist je trouwens dat het water dat wordt geserveerd net zo belangrijk is als de wijnen of bieren? Water en wijn moeten elkaar namelijk perfect aanvullen en in balans brengen. Experts noemen dit het proces van het ‘harmoniseren’. De keuze voor het juiste water tijdens een diner zou zelfs de wijn- en eetervaring naar een hoger niveau kunnen tillen.
Mijn belangrijkste watertips:
Heb je een licht water met een laag mineraalgehalte, zoals BRU, dan pairt dit mooi met een witte of rosé wijn met een gematigd alcoholpercentage en een vergelijkbare structuur als het water.
Maar ook een rode wijn met een hoger alcoholpercentage past perfect bij (licht) sprankelend water of van nature bruisend water zoals BRU. Deze wijnen hebben vaak intense, fruitige geuren en hoge tanninegehaltes die de smaak in de mond versterken. Na een slok BRU zal de speekselvorming weer op gang komen en zal de structuur van het natuurlijk mineraalwater harmoniëren met de structuur van de rode wijn, waardoor een zeer aangename smaak in de mond ontstaat.
Maar vooral, proef en geniet. Met een glaasje wijn en een glaasje BRU in de hand zal dat zeker en vast wel lukken.
In samenwerking met BRU