Lento

HASSELT 

Lento in Hasselt heb ik vanaf het prille begin zien groeien tot de topzaak die ze vandaag is. Zoals enkele van jullie wel weten heb ik jaren geleden meegedaan aan Dictator op VIER. Daar leerde ik de lieve Tekla kennen, die toen al uitvoerig vertelde over haar droom om ooit een restaurant uit de grond stampen. Kort daarna leerde ik ook haar partner Yolan kennen, en was ik zelfs te gast op hun sprookjeshuwelijk. Deze twee zijn niet alleen een match made in heaven op persoonlijk vlak, maar ook op werkvlak bleek dit een topcombo te zijn.

Enkele jaren geleden geraakte ze erg geïnteresseerd in superfoods, powerfoods en alles wat gezond is voor ons lichaam. Toen ze ook meer leerden over de ecologische impact van vlees, vis en zuivel en uiteraard ook het dierenleed, was voor hen de keuze snel gemaakt.

Bij Lento eet je helemaal vegan, maar laat dit je alstublieft niet afschrikken. Je vindt er speciale gerechtjes, maar ook de vegan versie van enkele Belgische toppers zoals vol-au-vent, stoemp met worst en bitterballen. Lento won dan ook niet voor niets twee jaar op rij de Belgian Vegan Award in de categorie ‘restaurants’.

SFEER + INTERIEUR

Lento bevindt zich op de Zuivelmarkt, voor velen de foodie-hotspot in Hasselt, dichtbij de winkelstraten en met voldoende parkeergelegenheid in de buurt. Het is een klein en vooral gezellig pand, met achteraan in de zaak een grote houten tafel die ideaal is voor grote groepen. Daarnaast heeft de zaak ook een open keuken en kan je perfect mee volgen met Yolan.

COCKTAILS EN DRINKEN

Dat Yolan en Tekla voor duurzaamheid gaan merk je al meteen bij het aperitief. Ik kreeg een frisse mocktail met, jawel, een herbruikbaar rietje. Ik weet niet meer wat exact de naam was van de mocktail, maar ze was alleszins heel lekker van smaak. Typische frisdranken vind je hier ook niet terug, maar wel originele limonades van Bionade en zelfs vegan wijn.

Bionade in plaats van een variant van een multinational. Menukaarten die wisselen naargelang het aanbod van het seizoen wisselt. Een bewust kleine zaak zodat het kleinschalig blijft en ze zoveel mogelijk zelf in handen houden. En Tekla, die als enthousiasme gastvrouw haar klanten verwent, alles in het oog houdt en tegelijk Lento nog via social media in de markt zet. Chapeau, voor zulke wereldverbeteraars buig ik graag even mijn hoofd.

HAPJES

Bij Lento kiezen ze bewust voor een beperkte kaart die wisselt naargelang de seizoenen veranderen, waardoor je weet dat alles vers wordt klaargemaakt. Alles op de kaart (ook de dranken) zijn 100% veganistisch. Dat betekent dus ook dat alles automatisch lactosevrij is. Bovendien hebben ze voor een aantal van de gerechten een glutenvrije variant.

Als hapjes gingen we, op aanraden van de chef, voor de bitterballen en de krokante filohapjes. Ik hoor u al denken: bitterballen? Ja, super lekkere bitterballen! Deze waren gevuld met iets dat leek op de vulling van een kaaskroket en ham, en geloof mij, ze waren zo lekker!

DISHES

Ook voor het hoofdgerecht lieten we ons leiden door Yolan. Regelmatig veranderen ze de kaart en bieden ze extra suggesties aan. Wij hadden nog de vorige menukaart, maar laat dat je zeker niet tegenhouden om langs te gaan. Ik heb net even een kijkje genomen op de website, en de nieuwe menu ziet er alleszins al zeer veelbelovend uit; gekonfijte tomaat met zwarte truffel, minipizza’s van polenta, kaaskroketjes met witloofsalade, zeeuws pannetje, stoemp met worst…

Yolan raadde ons deze keer de goulash met frietjes aan en de conchiglie met homemade cashewricotta. Een pasta is naar mijn mening al iets eenvoudiger om ‘subtiel’ vegan te maken. Maar zelfs de cashewricotta smaakte naar een heerlijke kaasvulling. De uitdaging lag echter bij de goulash, een typisch Hongaars stoofpotje mét vlees uiteraard. Mijn lief was mee als tweede testpersoon, en ja hoor, hij was grote fan van de vegan goulash met seitan. Dit is een vleesvervanger op basis van tarwe-eiwit dat toch een vleesstructuur heeft die perfect past in stoofpotjes. De goulash was heerlijk gekruid en zat bomvol lekkere groentjes.

DESSERT 

Jammer genoeg hadden we geen plek meer voor dessert, maar uit ervaring (het voordeel van vrienden zijn met Tekla en Yolan) weet ik dat hun desserts echt top zijn! Enkele weken geleden was het Kerstfeestje met de vrienden en had Yolan een vegan chocoladedessert gemaakt met chocolademousse, ganache, rood fruit.. Helemaal vegan, en zo zo lekker!! Dus als je nog plek hebt, neem zeker een van hun desserts.

Geef een reactie