Sumac

ANTWERPEN

Volgende week trek ik er eindelijk eventjes tussenuit; ik ga naar Tel Aviv! Deze bestemming stond al ontzettend lang op mijn lijstje, dus afgelopen winter besliste ik met mijn vriend dat het tijd was om er werk van te maken, en een reisje vast te leggen. Om al in de sferen van het Midden-Oosten te komen, ging ik gisterenavond eten bij Sumac in Antwerpen.

Bij Sumac draait alles om de Libanese keuken waar food sharing en mezzes centraal staan. Door het gebruik van verse ingrediënten, veel groenten en vooral een bomvol aan smaken, krijg je een gevarieerde en vooral overheerlijke keuken! Sumac is het kleine zusje van La Taqueria, Sum Sum en Fugu Sushi waar ik alledrie grote fan van ben, dus ik had al een vermoeden dat dit een succes ging zijn.

 

SFEER + INTERIEUR

De zaak is niet al te groot, maar vooral mega gezellig ingericht: denk maar aan kleurrijke mozaïektegeltjes en cosy krukjes die je meteen in de juiste vibe brengen.

Toch moet ik hier een minpuntje melden: het is echt een super gezellig restaurant, waar je dan ook graag langer blijft tafelen. De Libanese keuken staat er ook voor bekend dat je traag eet, veel praat, dingen deelt, nog meer praat en ten slotte de restjes mee naar huis neemt. Jammer genoeg is er maar 1u15 voorzien per tafel in de eerste shift. Hierdoor moet je je wel echt haasten om alles snel op te eten, en kan je dus niet echt gezellig (en dus ook niet lang) tafelen. De laatste 5 minuten hadden we nog wel wat volle kommetjes, maar moesten we al afronden. Ik raad dus aan om de tweede shift te nemen!

COCKTAILS EN DRINKEN 

Ik startte de avond met een Lebanese Mojito en Charlotte ging voor een Cointreau Sumac. Beide cocktails waren lekker en exotisch van smaak, mooi gepresenteerd, en vooral een ideaal begin van de avond!

MEZZES

Mezze, lijkt op een verzameling Spaanse tapas en andere kleine bordjes die bedoeld zijn om je eetlust te stimuleren. Maar in tegenstelling tot die tapas vormt mezze vaak een hele maaltijd, waarbij zowel koude als warme gerechtjes worden gecombineerd. Wij kozen voor de rokerig gegrilde aubergine, platbrood met hummus, een soort van carpaccio met chimichurri, courgette met yoghurt en bruine boter, tabouleh met lam en de overheerlijke zoete aardappelfrietjes.

Ik denk dat ik al kan beginnen door te stellen dat mijn favoriete gerechtje van de avond het vlees met chimichurri was. Lekker gekruid, fris, beetje pittig maar toch zo puur van smaak. Daarnaast is het platbrood met hummus ook echt een succes. De tabouleh die bij het lam zit is geen couscous met hier en daar een vlekje peterselie, maar een authentieke versie van bladpeterselie, munt en tomaat, op smaak gebracht met citroensap en slechts een beetje couscous erbij. Zoals het hoort dus! De zoete aardappelfrietjes vallen ook enorm in de smaak, en zijn dan ook als eerste helemaal op. Ten slotte vind ik het ook zo fijn dat veggies zeker en vast aan hun trekken komen.  De Libanese keuken biedt bijzonder veel opties, denk maar aan hummus, moutabal en fattouch.

Geef een reactie